Sport
mainImage
ANP
Frank de Boer

Het Nederlands elftal heeft ook de vierde wedstrijd onder leiding van bondscoach Frank de Boer niet kunnen winnen. In de Johan Cruijff ArenA eindigde de vriendschappelijke ontmoeting met Spanje in 1-1. Vorige maand debuteerde De Boer met een nederlaag tegen Mexico (0-1), gevolgd door eerst een gelijkspel tegen Bosnië en Herzegovina (0-0) en daarna Italië (1-1).

De Boer is daarmee de slechtst startende bondscoach ooit bij het Nederlands elftal. Al zijn voorgangers wonnen minimaal één keer in de eerste vier wedstrijden.

Met het oog op de laatste twee wedstrijden in de Nations League, startte De Boer niet in zijn sterkst denkbare opstelling. Hij wilde Stefan de Vrij en Daley Blind zo lang mogelijk sparen voor de krachtmetingen met Bosnië en Herzegovina (zondag) en Polen (volgende week woensdag).

Nathan Aké en Joël Veltman vormden het centrale verdedigingsduo. Al binnen vijf minuten moest Aké naar de kant. De verdediger van Manchester City liep bij een terugspeelbal een hamstringblessure op. Blind moest daardoor alsnog bijna de gehele wedstrijd spelen. Aké voegde zich zo bij de lijst geblesseerden die met Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Jasper Cillessen, Marten de Roon, Steven Bergwijn en Justin Bijlow toch al vrij lang was.

Spanje, dat ook niet in de sterkste formatie aantrad, voetbalde voor rust makkelijker. Nederland had het verdedigend bij momenten moeilijk en tussen de linies lag behoorlijk wat ruimte. In de 18e minuut opende Sergio Canales de score toen Veltman niet goed stond opgesteld en hij Canales moest laten gaan: 0-1. Oranje, dat zelf ook af en toe voor gevaar zorgde, mocht blij zijn dat Spanje niet nog een keer scoorde.

De Boer haalde in de rust onder anderen aanvoerder Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong naar de kant. Davy Klaassen maakte na drie jaar afwezigheid zijn rentree. Al in de 47e minuut zorgde Donny van de Beek van dichtbij voor de 1-1. Nederland had even de overhand, maar heel lang duurde dat niet. Spanje liet enkele opgelegde kansen onbenut en ook redde de debuterende doelman Marco Bizot een keer goed.

Naarmate de tweede helft vorderde en ook Spanje vaker ging wisselen, kon Oranje zelf weer wat meer naar voren voetballen. Memphis Depay had in de 69e minuut de 2-1 op zijn schoen, maar na een voorzet van Denzel Dumfries nam hij eerst de bal aan en wilde 'm vervolgens in de hoek plaatsen. Doelman Unai Simón redde. Ook Luuk de Jong had kort voor tijd nog kunnen scoren.