5 August 2019, 11:01 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

Wat te boek stond als de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de strijd met Italië, verkeerde voor de Oranje-volleybalsters in de grootste teleurstelling van het jaar. Het Nederlands team was in het Italiaanse Catania kansloos via 3-0 en de setstanden 25-23, 25-17 en 25-22. Veelzeggender is, dat Oranje geen enkele keer in de drie sets een voorsprong in punten had. Alleen in de eerste set bij 15-15 en 16-16 en in de derde set tussen 20-20 en 22-22 ging de strijd even gelijk op.

Eénmaal stond er zelfs in de derde set een paar seconden een 21-20 Oranje voorsprong op het scorebord. Maar Italië vroeg een zogeheten challenge van de scheidsrechterlijke beslissing aan. Daarbij bleek Nika Daalderop de door Italië uitgeslagen bal te hebben getoucheerd, zodat de stand alsnog werd teruggedraaid.

De 3-0 nederlaag was een bevestiging van de krachtsverhouding tussen beide landen vorig jaar. Op het wereldkampioenschap in Japan was er zilver voor Italië en greep Nederland met een vierde plaats net naast een plaats op het podium.

Bondscoach Jamie Morrison trachtte in de loop van de wedstrijd tevergeefs door wissels zijn ploeg op de rails te krijgen. Zo verving hij spelverdeelster Laura Dijkema door Britt Bongaerts in de tweede en derde set en stond Nika Daalderop in de derde set in de basis in plaats van Maret Balkestein.

Het grote verschil tussen Italië en Nederland zat in de aanvalskracht. De Italiaanse diagonaal aanvalster Paola Egonu sloeg in haar eentje 25 aanvalspunten bij elkaar, haar Nederlandse tegenvoeter Lonneke Sloëtjes kwam tot niet meer dan zeven punten. Meest succesvolle Nederlandse aanvalster was Robin de Kruijf met twaalf punten. De Kruijf ontbrak in 2018 op het WK vanwege een blessure.

Bondscoach Jamie Morrison had na afloop nog geen goed inzicht in de realiteit. Hij hield vol, dat zijn team een kans had gehad zowel de eerste als de tweede set te winnen. Van meer realisme getuige invalster Celeste Plak, die begon met Italië te feliciteren en stelde dat ''Italië werkelijk goed had gespeeld en Nederland niet en dat je na een wedstrijd als deze als team voor de spiegel moet gaan staan en moet benoemen wat er fout is gegaan.''

Er rest voor Nederland één herkansing. Begin januari 2020 treden de sterkste nog niet gekwalificeerde Europese landen aan voor nog een plaats op de Olympische Spelen. Nederland zal daar moeten afrekenen met onder meer Duitsland, Turkije en Polen. Ook dat zal een moeilijke klus worden.