Directeur Eredivisie CV trots op extra plek in groepsfase CL

14 April 2023, 09:41 uur
Sport
mainImage
ANP
Directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV.

Directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV noemt de extra plaats in de groepsfase van de Champions League een 'collectieve prestatie van alle eredivisieclubs'. Door de uitslagen donderdagavond in de Europa League en Conference League verzekerde Nederland zich van minimaal de zesde plaats op de zogeheten coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Hierdoor mogen de kampioen en de nummer twee van de Eredivisie komend seizoen meedoen aan de groepsfase van de Champions League.

Het maakt De Jong, ook oud-directeur van Feyenoord, trots. "We hebben samen het belang van Europees voetbal centraal gezet door onder meer af te spreken dat alle clubs in de Eredivisie zich verplichten om mee te werken aan verzoeken tot verschuiven van wedstrijden in het belang van een optimaal wedstrijdschema voor de Europees spelende clubs. Ook het later instromen van de Europees spelende clubs in de KNVB Beker en het collectieve besluit om het spelen op natuurgras te bevorderen hebben bijgedragen aan het gemeenschappelijke doel om een sterkere Nederlandse competitie te worden."

De Eredivisie CV vierde het op een bijzondere wijze met een filmpje dat direct na het laatste fluitsignaal online werd gezet. Daarin staat de strijd met Portugal, die de belangrijke zesde plaats aan Nederland moest afstaan, centraal. Met oud-Oranje international Khalid Boulahrouz werd in de film verwezen naar de wedstrijd tegen Portugal tijdens het WK in 2006. In dit duel met zestien gele en vier rode kaarten verloor Oranje in de achtste finale met 1-0 en werd uitgeschakeld.

De Jong is ook positief over de toekomst: "De 6e plaats op de UEFA-ranglijst is vanwege de extra Europese tickets ontzettend belangrijk voor de aantrekkelijkheid van de Eredivisie, de commerciële groei en financiële stabiliteit van de clubs, de ontwikkeling en waarde van spelers, en de aantrekkingskracht voor nieuwe talenten. Nu moeten we er samen voor zorgen dat we deze plek vasthouden."

 


Door: ANP