Dagblad070 | Dood Niki Lauda schokt Nederlandse racerij

Dood Niki Lauda schokt Nederlandse racerij

mainImage
Lauda

Het overlijden van voormalig Formule 1-coureur Niki Lauda, die in 1975 zijn eerste wereldtitel won en in 1976 hard op weg was naar zijn tweede, toen hij dat jaar tijdens de Duitse Grand Prix op de oude Nürburgring in de linkerbocht voor Bergwerkmateriaalpech kreeg en haaks rechts in de vangrails schoot, levend dreigde te verbranden toen het wrak vlam vatte, maar gered werd door vier coureurs die vlak achter hem aan kwamen, de nu toch onverwachte dood van Lauda leidt tot droevige reacties in de autosport. "Geschokt door het verlies van Niki Lauda. Hij was een echte legende in onze sport en iemand waar ik veel respect voor had'', reageert Max Verstappen.

Oostenrijker Niki Lauda overleed op 70-jarige leeftijd. Zijn familie maakte in de nacht van maandag op dinsdag bekend dat de drievoudig wereldkampioen ''vredig is ingeslapen''. Lauda's gezondheid was broos na een longtransplantatie in het najaar van 2018.

Jan Lammers reageerde dinsdag in de Veronica Ochtendshow van Giel Beelen. Hij vertelde dat er een eerbetoon aan hem zal worden gebracht tijdens de Grand Prix in Zandvoort volgend jaar. Lammers: "Ik kan nu al zeggen dat onze comeback van volgend jaar absoluut een eerbetoon zal zijn aan zijn carrière en zijn bijdrage aan de autosport. Iets wat proportioneel is met wat hij gepresteerd heeft daar is ons land te klein voor, maar we gaan absoluut iets bedenken wat een mooie ode is aan hem."

Lammers noemt Lauda "een icoon van dat tijdperk, die tijd van racen. Er valt een leegte. Hij is voor het leven in ons geheugen gegrift en dat zal nooit meer weggaan.”

''Voor altijd in onze harten en onsterfelijk in onze geschiedenis. De autosport rouwt om het verpletterende verlies van een ware legende'', twitterde de Formule 1. ''Een trieste dag voor de Formule 1. De grote Ferrari-familie heeft met diepe bedroefdheid kennis genomen van het overlijden van onze vriend Niki Lauda, die twee keer wereldkampioen werd met de Scuderia. Hij blijft voor altijd in onze harten en in die van onze fans'', reageerde de Italiaanse renstal.

Voor Tom Coronel was Lauda een held. ''De poster boven mijn bed toen ik nog een jongetje was, zal ik nooit vergeten. Dank voor je eerlijkheid en vechtlust'', aldus de ervaren autocoureur.


Foto: ANP