Drietal Feyenoorders in voorselectie van Oranje

3 March 2023, 13:38 uur
Sport
mainImage
ANP
Quilindschy Hartman.

Bondscoach Ronald Koeman heeft Mats Wieffer, Quilindschy Hartman en Lutsharel Geertruida opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk (24 maart) en Gibraltar (27 maart). De drie Feyenoorders maakten nog niet eerder deel uit van de voorselectie.

Doelman Bart Verbruggen van Anderlecht maakt ook deel uit van de groep van 37 spelers, net als Georginio Wijnaldum. De middenvelder van AS Roma liep vorig jaar augustus een beenbreuk op tijdens een training van zijn club en maakte onlangs zijn rentree. Wijnaldum speelde tot dusverre 86 interlands voor Oranje.

Naast Verbruggen zijn Jasper Cillessen (NEC), Mark Flekken (SC Freiburg), Andries Noppert (sc Heerenveen) en Kjell Scherpen (Vitesse) de andere keepers in de groep. Feyenoord-keeper Justin Bijlow is voorlopig nog geblesseerd. Remko Pasveer, die deel uitmaakte van de selectie op het WK in Qatar maar nu reserve is bij Ajax, ontbreekt.

Daley Blind staat ook op de lijst. De verdediger vertrok in de winterstop na een rel bij Ajax en komt bij zijn nieuwe club Bayern München weinig aan spelen toe. Blind, die volgende week 33 jaar wordt, staat nu nog op 99 interlands. Naast Bijlow en Pasveer en de als international gestopte spits Luuk de Jong zijn alle WK-gangers van Qatar er nu ook bij.

Verdediger Sven Botman wordt beloond voor zijn goede spel bij Newcastle United en is ook opgenomen in de voorselectie. Ook Brian Brobbey (Ajax), Jordy Clasie (AZ), Ryan Gravenberch (Bayern München), Kenny Tete (Fulham) en Joey Veerman behoren tot de groep van 37.

"De voorlopige lijst telt 37 namen; dat is meer dan gebruikelijk. Ik heb bewust gekozen voor een grotere groep, omdat we op dit moment te maken hebben met een aantal vraagtekens wat betreft wedstrijdritme en fitheid", zegt Koeman, die maandag 20 maart een toelichting geeft op zijn definitieve selectie.

Naast Frankrijk en Gibraltar zijn Griekenland en Ierland de tegenstanders in het kwalificatietoernooi voor het EK van 2024 in Duitsland. Komende zomer strijdt Oranje in eigen land met Spanje, Italië en Kroatië om winst van de Nations League.

 


Door: ANP