Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Hagenaar Dick Advocaat heeft als trainer van FC Utrecht zijn eerste overwinning in de competitie binnen. Na een nederlaag bij Feyenoord (1-0) en een gelijkspel tegen FC Groningen (1-1) zag de 71-jarige oud-bondscoach zijn elftal in eigen stadion wel winnen van hekkensluiter NAC Breda: 2-1. Simon Gustafson maakte beide doelpunten voor Utrecht, dat onder leiding van Advocaat in het bekertoernooi al wel van MVV (2-0) had gewonnen.

De zege van Utrecht was meer dan verdiend. Voor rust kreeg de thuisploeg al de meeste kansen. Sander van de Streek kopte in de 13e minuut na een voorzet van Gyrano Kerk naast en na ruim een half uur had Joris van Overeem met zijn hoofd ook geen succes. In blessuretijd van de eerste helft scoorde Utrecht alsnog. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf een strafschop nadat aanvoerder Menno Koch Gustafson heel licht vasthield. Gustafson, die zondag tegen Groningen rood kreeg maar werd vrijgesproken door de aanklager betaald voetbal, benutte de penalty zelf.

Na rust was de Zweedse middenvelder, die eerder onder meer voor Feyenoord en Roda JC uitkwam, opnieuw succesvol. Gustafson schoot in de 49e minuut van grote afstand prachtig raak. NAC had weinig in te brengen en mocht blij zijn dat Utrecht niet verder wegliep.

Halverwege de tweede helft scoorde NAC bij een zeldzame tegenaanval. Mikhail Rosheuvel was van dichtbij trefzeker. NAC werd daarna gevaarlijker, maar de gelijkmaker bleef uit.

FC Utrecht stijgt naar de negende plaats met negen punten. NAC blijft laatste met drie punten.