FC Utrecht finalist KNVB-beker ten koste van Ajax

4 March 2020, 22:54 uur
Sport
mainImage
Ten Hag kan de vrije val niet stoppen

FC Utrecht heeft Ajax nog dieper in een crisis gestort. Het elftal van trainer John van den Brom versloeg de grote rivaal uit Amsterdam in een sfeervolle Galgenwaard (2-0) en plaatste zich zo voor de finale van de KNVB-beker.

"Erik, neem je rotzooi mee", zongen de supporters van FC Utrecht de trainer van Ajax toe. Wat coach Ten Hag ook probeert, hij kan de vrije val van de trotse halve finalist van vorig seizoen in de Champions League maar niet stoppen. Ajax incasseert de laatste maanden dreun op dreun. De formatie verloor maar liefst vijf van de laatste negen competitieduels en werd door Getafe uitgeschakeld in de Europa League. En nu mag dus niet Ajax maar FC Utrecht op 19 april de bekerfinale voetballen tegen de winnaar van die andere halve finale van donderdag tussen Feyenoord en NAC Breda.

Het is is crisis bij Ajax, met een grote C en nog vijf hoofdletters. De club met veruit de duurste selectie van het land speelt alleen nog maar om de landstitel. Komende zaterdag wacht alweer een uitwedstrijd in de eredivisie tegen sc Heerenveen, dat ook niet al te veel ontzag meer voor de dolende club uit de hoofdstad zal hebben. Ten Hag heeft vorig seizoen veel krediet opgebouwd. Nu staat hij voor de zware taak om zijn ploeg aan de landstitel en een ticket voor de Champions League te helpen.

De trainer van Ajax besloot zijn basisformatie opnieuw te wijzigen. Carel Eiting en Perr Schuurs moesten wijken voor Jurgen Ekkelenkamp en Edson Álvarez, die met Lisandro Martínez een koppel centraal achterin vormde. Daley Blind verhuisde naar het middenveld. Het mocht allemaal niet baten. Ajax was veel in balbezit, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Nicolás Tagliafico was nog het dichtst bij een treffer. Hij raakte via de vuisten van doelman Jeroen Zoet de lat.

FC Utrecht kreeg meer kansen en dankte de zege aan het koningskoppel Sander van de Streek en Simon Gustafson. Van de Streek kopte in de 33e minuut raak na een vrije trap van Gustafson (1-0), die in de 65e minuut een strafschop benutte (2-0) na een overtreding van Álvarez op Van de Streek.

Die klap was Ajax te veel. Ook dragende spelers als Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Dusan Tadic konden hun ploeg niet bij de hand nemen. Ziyech heeft geen goede wedstrijd meer gespeeld sinds hij zijn handtekening onder een contract voor volgend seizoen bij Chelsea heeft gezet.