Feyenoord dicht bij, maar ook zo ver weg van halve finales

18 April 2023, 09:08 uur
Sport
mainImage
ANP

Zo dicht bij maar ook best wel weer ver verwijderd is Feyenoord van een plaats in de halve finale van de Europa League. De aanstaande kampioen verdedigt donderdagavond om 21.00 uur een voorsprong van 1-0 op AS Roma voor zo'n 70.000 toeschouwers in Stadio Olimpico . "Wij hoeven dus niet wakker te liggen van die return", concludeerde trainer José Mourinho.

De Portugese coach, niet vies van provocaties, kan geen reden verzinnen waarom AS Roma zich niet voor de halve eindstrijd gaat plaatsen. Die nederlaag van vorige week verklaart hij door wel heel veel domme pech. Een strafschop van Lorenzo Pellegrini op de paal en een kopbal van Roger Ibañez op lat. De spierblessure van Paulo Dybala en schouderkwetsuur van Tammy Abraham. En aanvoerder Pellegrini kon na rust ook niet verder.

Pellegrini en Abraham speelden zondag weer mee tegen Udinese (3-0). En Mourinho rekent donderdag ook weer op Dybala. Zijn Nederlandse collega Arne Slot beschikt over een zo goed als fitte selectie. Quinten Timber hervat deze week de training. Patrik Walemark komt als gevolg van een spierblessure dit seizoen niet meer in actie.

Vleugels

De aanvallers van Feyenoord hadden het lastig in het thuisduel met AS Roma. Scherpschutter Santiago Giménez werd nauwelijks gevaarlijk, ook omdat hij weinig munitie van zijn medespelers kreeg. Vleugelspitsen Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh snelden hun directe tegenstanders zelden voorbij. Toch was Idrissi bij toeval betrokken bij de enige treffer. De linksbuiten greep eerst naar zijn hoofd omdat hij dacht een slechte voorzet te hebben gegeven. Maar Mats Wieffer anticipeerde goed en schoot raak.

Grote vraag is wie donderdag als rechtsbuiten begint. Keert Jahanbakhsh terug in de basisformatie of krijgt Igor Paixão de voorkeur? De Braziliaan komt steeds beter in zijn ritme en was zondag een van de uitblinkers in het gewonnen uitduel met SC Cambuur (0-3). Slot erkende na de nipte zege op AS Roma dat zijn ploeg aanvallend meer moet brengen. "Maar misschien krijgen we daar meer ruimte omdat AS Roma toch iets moet forceren", hoopte hij.

Feyenoord mist de steun van het 'Legioen' in Stadio Olimpico, zoals fans van AS Roma niet welkom waren in De Kuip. Naar verwachting reizen er honderden fans toch naar Italië, ondanks een verbod van burgemeester Roberto Gualtieri van Rome. Het is onduidelijk of er supporters zijn die ook een kaartje voor de wedstrijd hebben bemachtigd.

 


Door: ANP