16 April 2023, 18:45 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft zonder veel moeite opnieuw een horde genomen op weg naar de eerste landstitel sinds 2017. De koploper was op vreemde bodem veel te sterk voor SC Cambuur (0-3), de hekkensluiter van de Eredivisie.

Feyenoord heeft vijf duels voor het einde van de competitie 8 punten meer dan PSV. Ajax kan later op zondag tijdens het thuisduel met FC Emmen op gelijke hoogte komen met de nummer 2 uit Eindhoven. PSV en Ajax bepalen volgende week in een onderling duel wie zich de voornaamste achtervolger van de lijstaanvoerder mag noemen. Feyenoord speelt dan tegen FC Utrecht en kan dan minimaal één concurrent nog verder op achterstand zetten

Feyenoord koestert een riante voorsprong in de Eredivisie en verdedigt komende donderdag in het uitduel met AS Roma een kleine voorsprong (1-0) in de kwartfinale van de Europa League. Toch hield trainer Arne Slot ook voor het duel met de hekkensluiter uit Leeuwarden min of meer vast aan zijn gebruikelijke basisformatie. Tien van de elf basisspelers verschenen donderdag ook aan de aftrap voor het thuisduel met de nummer 3 van Italië. Alleen Alireza Jahanbakhsh moest plaatsmaken voor Igor Paixao, die een goede indruk maakte in Leeuwarden.

Santiago Giménez had het donderdag lastig tegen de ervaren verdedigers van AS Roma. Maar tegen SC Cambuur speelde hij voor rust weer een hoofdrol voor zijn club uit Rotterdam. De spits zette in de openingsfase Oussama Idrissi alleen voor het doel. De linksbuiten slaagde er niet in doelman Robbin Ruiter te passeren. Giménez scoorde zelf wel in de 17e minuut, na een afgemeten voorzet van Igor Paixao. De spits uit Mexico heeft nu zeven uitduels op rij gescoord in de Eredivisie. Dat was nog nooit een speler van Feyenoord gelukt.

Feyenoord deed veel goed, maar mocht zichzelf wel verwijten dat het bij rust met slechts een doelpunt verschil leidde. De koploper creëerde voldoende kansen, maar was een beetje ongelukkig in de afronding. De ijverige Paixao kopte op de lat en Giménez en Lutsharel Geertruida schoten op de paal. Sebastian Szymański trof in de openingsfase van de tweede helft wel sierlijk doel. De Pool krulde de bal uit stand onhoudbaar voor doelman Ruiter in de uiterste hoek. Feyenoord schakelde na die tweede treffer over naar een lager tempo, met het oog op het uitduel met AS Roma. Verdediger Calvin Mac-Intosch van de thuisploeg hielp de koploper nog een handje door de bal in eigen doel te koppen.