Feyenoord schudt AZ van zich af in strijd om tweede plek

4 February 2024, 16:43 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft AZ in de strijd om deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League op een haast onoverbrugbare achterstand gezet. Het elftal van trainer Arne Slot won in Alkmaar met 1-0 en heeft 11 punten meer. AZ deelt de vierde plek nu met Ajax, maar heeft wel een beter doelsaldo.

De bovenste twee clubs uit de Eredivisie mogen komend seizoen aan de Champions League meedoen. De nummer 3 speelt in de voorronden. Feyenoord heeft 10 punten minder dan koploper PSV en 5 punten meer dan nummer 3 FC Twente.

Feyenoord begon bij AZ overtuigend en nam al snel de leiding. Quinten Timber schoot de bal vanuit een vrije trap tegen de paal, waarna Mats Wieffer vanuit de rebound alsnog scoorde: 0-1. Timber speelde als meest aanvallende middenvelder. Calvin Stengs keerde na een blessure terug in de basis, als rechtsbuiten dit keer. Dat ging ten koste van Bart Nieuwkoop.

Herpakt

Het duurde na die vroege tegenslag even voor AZ zich herpakte. De Alkmaarders noteerden halverwege de eerste helft de eerste kans. Topscorer Vangelis Pavlidis schoot vanuit een moeilijke hoek zelf op doel, terwijl Ruben van Bommel er bij de tweede paal beter voor stond.

Dat moment was de inleiding voor een reeks kansen en mogelijkheden voor de thuisploeg. Dani de Wit kreeg de grootste kans. De middenvelder zag zijn inzet in de 25e minuut van dichtbij worden gestopt door Justin Bijlow.

De doelman van Feyenoord moest zich niet veel later laten vervangen. De keeper liep, voor de zoveelste keer in zijn loopbaan, een blessure op, aan zijn rechtervoet of rechterbeen. Bijlow werd, met de tranen in zijn ogen, van het veld gedragen. Het is nog niet duidelijk of zijn blessure gevolgen heeft voor het komende EK in juni. Oranje speelt eind maart nog twee oefenwedstrijden, tegen Schotland en Duitsland, en komt daarna pas weer bij elkaar als de voorbereiding op het EK begint.

Tweede helft

AZ had in de tweede helft ook veel de bal, maar was veel minder dreigend. Grote kansen bleven uit voor de thuisploeg, die onder interim-trainer Maarten Martens in drie duels nog niet heeft weten te winnen. De debuterende invaller Lequincio Zeefuik testte keeper Timon Wellenreuther nog wel een keer met een afstandsschot.

Feyenoord en AZ staan woensdag weer tegenover elkaar, dan in de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker in De Kuip.