Feyenoord verslaat AZ en staat in halve finale van KNVB-beker

8 February 2024, 00:50 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord staat in de halve finale van de KNVB-beker. De ploeg van trainer Arne Slot was in De Kuip te sterk voor een machteloos AZ: 2-0. Lutsharel Geertruida opende in de slotfase van de eerste helft de score en Bart Nieuwkoop besliste het duel vlak voor tijd.

Zo blijft Feyenoord voorlopig op drie fronten actief. De kampioen staat tweede in de Eredivisie, met 10 punten minder dan koploper PSV en 5 punten meer dan het als derde geklasseerde FC Twente. AS Roma is later deze maand tweemaal de tegenstander in de Europa League.

Feyenoord schakelde eerder al FC Utrecht en PSV uit in het bekertoernooi. Met de finale in De Kuip in zicht is de club inmiddels favoriet voor de winst van de KNVB-beker. NEC en SC Cambuur hebben zich ook al geplaatst voor de halve eindstrijd. FC Groningen en Fortuna Sittard spelen donderdag de laatste kwartfinale.

AZ kan zich de rest van het seizoen volledig concentreren op de strijd om de derde plaats van de Eredivisie, een plek die aan het einde van het seizoen een ticket voor de voorronden van de nieuwe editie van de Champions League oplevert. De formatie uit Alkmaar werd zonder de geschorste spits Vangelis Pavlidis nauwelijks gevaarlijk in De Kuip.

Feyenoord had het betere van het spel, maar wist spits Santiago Giménez nauwelijks in stelling te brengen. De Mexicaan snakte na vier duels op rij zonder een treffer naar een doelpunt en werd herhaaldelijk luid toegezongen door de fans van de thuisploeg. Gernot Trauner scoorde wel, maar zijn treffer werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond.

Trauner moest zich na een half uur laten vervangen, met vermoedelijk een hamstringblessure. De aanvoerder is de tweede basisspeler die in korte tijd afhaakt bij Feyenoord. Justin Bijlow staat naar verwachting acht weken aan de kant met een kuitblessure. Verdediger Geertruida kopte Feyenoord vlak voor rust alsnog op voorsprong, op aangeven van Dávid Hancko.

De nieuwe trainer Maarten Martens van AZ bracht direct na rust Bruno Martins Indi, Kristijan Belic en Myron van Brederode. Maar ook met dat drietal in de gelederen kwamen de bezoekers tot geen enkel schot op doel. Ruben van Bommel kreeg wel een aardige kans, maar hij schoot naast, na goed voorbereidend werk van de eveneens ingevallen Lequincio Zeefuik.

Feyenoord werd eveneens nauwelijks gevaarlijk. Trainer Arne Slot haalde de onzichtbare Giménez een kwartier voor het einde naar de kant en bracht Ayase Ueda. Niet de spits uit Japan, maar Nieuwkoop haalde even later de meeste spanning uit de kwartfinale.
 

 


Door: ANP