Geen belangenverstrengeling ontslagen Ajax-directeur Mislintat

8 April 2024, 17:45 uur
Sport
mainImage
ANP
Sven Mislintat.

Er zijn geen aanwijzingen voor belangenverstrengeling van de voormalige directeur voetbalzaken Sven Mislintat van Ajax. Dat meldt de Amsterdamse club. De 51-jarige Duitser werd in september ontslagen, volgens Ajax om een gebrek aan een breed draagvlak binnen de organisatie. De club kondigde toen een onderzoek aan naar mogelijke belangenverstrengeling van Mislintat bij de transfer van Borna Sosa naar Ajax.

"Er is geen formele situatie van belangenverstrengeling geconstateerd inzake de transfer van Sosa. Evenmin is bij de andere inkomende transfers belangenverstrengeling vastgesteld", verklaart Ajax na het onafhankelijke onderzoek door KPMG Forensic (KPMG). "De werkwijze van Mislintat roept weliswaar vragen op, maar er is geen grond voor aansprakelijkheidsstelling."

Mislintat kocht op de slotdag van de transferperiode linksback Sosa. Zowel Mislintat als de agent van Sosa, AKA Global, was rond de transfer aandeelhouder van het bedrijf Matchmetrics GmbH. Dit was op zich echter geen probleem, zo blijkt uit het onderzoek.

"Mislintat heeft zijn aandeelhouderschap aan Ajax gemeld bij zijn indiensttreding. Dat AKA Global op dat moment ook aandeelhouder van Matchmetrics was, is niet gemeld, maar dat was toen ook niet relevant. Wel had het op de weg van Mislintat gelegen om dat te melden in het kader van de latere transfer van Sosa."

Het feit dat Sosa op het laatste moment een andere zaakwaarnemer in de arm heeft genomen is evenmin problematisch. "Daarbij zijn op basis van de beschikbare informatie geen onregelmatigheden vastgesteld."

Ook het onderzoek naar de andere transfers waarbij Mislintat betrokken was, heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor mogelijke belangenverstrengeling. De oud-directeur haalde twaalf nieuwe spelers.


Door: ANP