Guus Hiddink benoemd tot bondsridder bij KNVB

3 May 2023, 17:21 uur
Sport
mainImage
ANP

Voormalig bondscoach Guus Hiddink is benoemd tot bondsridder van voetbalbond KNVB. Tijdens een bijeenkomst van de Coaches Betaald Voetbal maakte bondsvoorzitter Just Spee de benoeming bekend. De 76-jarige Achterhoeker krijgt het eerbetoon vanwege de uitzonderlijke manier waarop hij het Nederlands voetbal over een lange periode in binnen- en buitenland heeft vertegenwoordigd.

Na een carrière als speler bij onder meer De Graafschap en PSV startte Guus Hiddink begin jaren tachtig zijn trainersloopbaan als assistent bij De Graafschap. In een loopbaan van bijna veertig jaar was hij als coach actief bij acht clubs en zeven voetbalbonden, waaronder twee periodes bij het Nederlands elftal. Hij bereikte in 1998 met Oranje en in 2002 met Zuid-Korea de halve finale op een WK. Ook door de prestaties als bondscoach bij Australië en Rusland werd Hiddink lang beschouwd als de wereldwijde vaandeldrager van het Nederlandse trainerskorps.

"Tot op de dag van vandaag is Guus Hiddink een voorbeeld voor zijn vakgenoten", zegt Spee. "Als geen ander bleek hij tijdens zijn loopbaan telkens in staat om ook te excelleren in andere culturen dan de onze en overal waar hij kwam, wist hij spelers voor zich te winnen."

Hoger niveau

"Met zijn werkwijze en zijn persoonlijkheid heeft hij het aanzien van het Nederlands voetbal in binnen- en buitenland naar een hoger niveau getild", vindt Spee. "Het is bovendien geweldig om te zien hoe hij zijn kennis en kunde nu doorgeeft als mentor voor een volgende generatie trainers."

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal, Ronald Koeman, vertelde hoe hij als speler al leerde van de werkwijze van Hiddink. "Ik kan me nog herinneren dat hij als jonge trainer na Hans Kraay sr. bij PSV kwam en daar zeer succesvol was. In die periode heb ik al dingen van hem opgepikt, zoals het belangrijk maken van spelers en ervoor zorgen dat ze een stem hebben bij zaken die spelen rondom het team", aldus Koeman die in 1988 met PSV en Hidddink als coach de Europa Cup 1 won. "Guus kan terugkijken op een geweldige carrière waar ik alleen maar heel veel respect voor kan hebben. Als er één coach het eerbetoon van deze onderscheiding verdient, dan is het Guus."

Hiddink kondigde in september 2021 officieel zijn afscheid aan als coach in het betaald voetbal. Tegenwoordig is hij nog actief voor Coaches Betaald Voetbal in de functie van voorzitter en als persoonlijk begeleider van een aantal trainers.


Door: ANP