Dagblad070 | Haagse profvoetballers over de grens
mainImage

Haagse profvoetballers over de grens

Nathan Ake in de Omroep West Worldwide voetbalselectie, foto: ANP
8 maart 2021, 14:21 uur
Sport

In Avonturiers United worden FC De Avonturiers-teams voorgesteld die bestaan uit Nederlandse voetballers die over de grens spelen in een specifieke competitie, een bepaald land of een regio. Ditmaal besteden ze aandacht aan Haagse voetballers die ook in de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie hadden kunnen uitkomen. De selectie heet Omroep West Worldwide. Een selectie van spelers uit het gebied dat Omroep West bedient, naar aanleiding van het feit dat FC De Avonturiers uitgebreid aan bod kwam op het radiostation van die omroep.

Tim Krul – Norwich City (Engeland)
Misschien wel de bekendste en meest gereputeerde speler in dit gezelschap. Nee, weet je wat: laat dat ‘Misschien wel’ maar weg. Tim Krul, 11 caps voor Oranje, bijna 200 wedstrijden in de Premier League en ook ervaring op het hoogste niveau in Nederland en Schotland: dat is de onbetwiste captain van deze equipe. Geboren in Den Haag, doorgebroken in Engeland; waar hij tegenwoordig uitkomt voor Norwich City. Een echte Avonturier.

Darren Sidoel – Hércules Alicante (Spanje)
Engeland, België, Bulgarije, Spanje. Sinds de in Den Haag geboren en bij ADO Den Haag en Ajax opgeleide Darren Sidoel in 2018 op Avontuur is gegaan, heeft hij bepaald niet stilgezeten. Op dit moment staat hij onder contract bij FC Córdoba, dat de jeugdinternational aan Hércules Alicante heeft verhuurd zodat hij er ervaring kan opdoen.

Pascal Struijk – Leeds United (Engeland)
Veelbesproken de laatste maanden: Pascal Struijk. De vraag die dan altijd wordt gesteld, als het om de Avonturier gaat: gaat hij uitkomen voor Oranje of de Rode Duivels? Struijk kwam ter wereld in het Belgische Deurne en genoot zijn jeugdopleiding bij SEV Leidschendam, ADO Den Haag en Ajax voordat hij in het begin van 2018 de switch maakte naar de beloftenploeg van Leeds United. In Leeds ontwikkelde Struijk zich door en inmiddels is hij een vaak geziene kracht in de Premier League-ploeg uit die stad. Knap hoor!

Nathan Aké – Manchester City (Engeland)
Pak ‘m beet 45 miljoen euro telde Manchester City in de zomer van 2020 neer om Nathan Aké te kunnen overnemen van AFC Bournemouth. Het gebeurt toch bepaald niet elke dag, dat er zo’n transfersom wordt neergeteld voor een in Den Haag geboren voetballer. Het groen en geel droeg Aké trouwens ook enkele jaren, als jeugdspeler. Via VV Wilhelmus kwam hij terecht in de academie van ADO Den Haag, waarna hij in 2007 door Feyenoord werd opgepikt om vier jaar later al op jonge leeftijd de stap naar de Engelse topclub Chelsea te zetten. Dat is alleraardigst uitgepakt.

Mailson Lima Duarte Lopes – Dibba Al-Hisn SC (Verenigde Arabische Emiraten)
Eén van de gebroeders Lima Duarte Lopes hebben we een basisplaats toebedeeld in deze gelegenheidsformatie. Mailson, opgeleid door Haaglandia en ADO Den Haag, was een sterkhouder bij het ook in de Europa League actieve Ararat-Armenia en verdiende daarmee in het begin van dit jaar een transfer naar Dibba Al-Hisn SC, een team dat op het tweede niveau speelt in de Verenigde Arabische Emiraten. Mailson Lima Duarte Lopes, uit Den Haag, mag je met recht een Avonturier noemen.

Ronaldo Lima Duarte Lopes – Partizan Bardejov (Slowakije)
De tweede telg van de familie Lima Duarte Lopes in Omroep West Worldwide: Ronaldo. Geboren in Den Haag, speelde hij in de jeugd voor onder meer Sparta Rotterdam, FC Utrecht en FC Den Bosch. In 2018 was er een eerste Avontuur bij het Spaanse CD Alfaro, begin dit jaar switchte hij van Quick Den Haag naar Partizan Bardejov, waarmee hij uitkomt op het tweede niveau van Slowakije. Echte Avonturiers, die Lima Duarte Lopes-broers!

Lovette Felicia – IF Brommapojkarna (Zweden)
Met enige regelmaat wagen spelers die in Nederland net niet tot de profdivisies zijn gereikt het erop: een Zweeds Avontuur. Lovette Felicia maakte in augustus 2020 de stap van RKAVV Leidschendam naar IF Karlstad en amper vijf maanden later was er al een mooie binnenlandse transfer in Zweden voor de in Den Haag geboren aanvaller: talentenfabriek IF Brommapojkarna legde hem vast. Ga zo door, Lovette!

Chovanie Amatkarijo – IF Karlstad (Zweden)
Den Haag is met afstand hofleverancier van dit gezelschap. Ook Chovanie Amatkarijo komt er vandaan. In Nederland liep het spoor voor de aanvaller in het betaalde voetbal na periodes bij ADO Den Haag, RKC Waalwijk en TOP Oss dood, maar IF Karlstad heeft hem de kans geboden zich van zijn beste kans te laten zien in Zweden. Dat is een land waarin je bij uitstek de voetballadder kunt beklimmen.

Bron: FC Avonturiers