mainImage

Hockeysters voor de derde keer op rij wereldkampioen

18 juli 2022, 10:04 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

De Nederlandse hockeysters zijn voor de derde keer op rij wereldkampioen geworden. Oranje was in het Spaanse Terrassa met 3-1 te sterk voor Argentinië.

Argentinië begon het best aan de finale en al na een minuut waren de Zuid-Amerikaanse speelsters twee keer gevaarlijk via een strafcorner. Toch was Oranje dat na een kwartier op voorsprong kwam. Maria Verschoor tikte van dichtbij raak nadat een gekeerde strafcorner van Yibbi Jansen voor het doel was blijven hangen.

Kort daarna verdubbelde Frédérique Matla de voorsprong door hard raak te schieten met haar backhand. Voor Matla, die diep werd gestuurd door Laurien Leurink, was het haar vierde doelpunt van het toernooi.

Felice Albers zette de favoriet in het derde kwart na een fraaie uitbraak op 3-0. Nadat Oranje zich knap onder de druk van de Argentijnse speelsters vandaan had gespeeld, werd Albers de diepte ingestuurd door Freeke Moes en ze pushte beheerst raak.

Het duel leek daarmee beslist, maar een kwartier voor tijd bracht Agustina Gorzelany de spanning nog enigszins terug door raak te pushen uit een strafcorner. Ze verraste Josine Koning, die het doel verdedigde. Zaterdag was Anne Veenendaal nog de keepster in de halve finales. In de slotfase kwam Nederland niet meer in gevaar en nog voordat de tijd verstreken was, vielen de speelsters en de staf elkaar in de armen.

De eindstrijd werd gespeeld in Catalonië, waar Oranje zaterdag bij de laatste vier Australië (1-0) versloeg. Nederland speelde de poulewedstrijden en de kwartfinale nog in het Wagener Stadion in Amstelveen.

De finale van het WK betekende het laatste duel van interim-bondscoach Jamilon Mülders. Hij wordt vervangen door Paul van Ass. Mülders werd emotioneel en vierde de wereldtitel door langs de kant op zijn knieën te gaan.

De succesvolle hockeysters werden de afgelopen jaren gecoacht door Alyson Annan, maar die vertrok eerder dit jaar omdat "de bond en de bondscoach verschilden van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij de Oranjedames te komen".

Vier jaar geleden was Oranje in de WK-finale in Londen veel te sterk voor Ierland (6-0).


Door: ANP | Foto: ANP