Hof: voetballer Quincy Promes moet neef schadevergoeding betalen

6 February 2024, 17:58 uur
Sport
mainImage
ANP

Voetballer Quincy Promes (32) moet aan zijn neef een schadevergoeding betalen voor een steekpartij in 2020 op een familiefeest in Abcoude. Het gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in een civiele procedure bepaald dat Promes aansprakelijk is voor de schade.

In juni vorig jaar bepaalde ook de rechtbank in Amsterdam in een civiele zaak dat Promes zijn neef een schadevergoeding verschuldigd is, waarvan de hoogte nog bepaald moest worden. Promes ging in beroep tegen dit vonnis, maar heeft de zaak in hoger beroep verloren. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.

De neef beschuldigt Promes ervan dat die hem tijdens een feest in Abcoude in juli 2020 tijdens een ruzie in een knie heeft gestoken. Promes is daarvoor strafrechtelijk vervolgd. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot achttien maanden cel en kende de neef een bedrag van 7000 euro aan smartengeld toe. Ook tegen dit vonnis heeft de profvoetballer hoger beroep aangetekend. Promes is nog in een tweede strafzaak verwikkeld. In januari eiste het Openbaar Ministerie tegen hem een gevangenisstraf van negen jaar voor grootschalige cocaïnesmokkel. In de drugszaak doet de rechtbank op 14 februari uitspraak.

Niet in Nederland
Tijdens een zitting bij het hof in november stelden zijn advocaten dat Promes niet wil schikken met de neef. De neef zei dat hij nog steeds kampt met de gevolgen van het steekincident, zowel fysiek als mentaal. Hij kan niet meer werken. Maar Promes liet via zijn raadsman weten dat hij niets heeft misdaan. Zijn advocaat heeft bij het hof betoogd om eerst het hoger beroep in de strafzaak af te wachten en dat van Promes niet verwacht kan worden dat hij in de civiele procedure vooruitloopt op zijn verweren in de strafzaak. Maar volgens het hof had beter moeten motiveren waarom hij zijn neef niet zou hoeven te betalen.

Bij alle rechtszaken was Promes niet aanwezig. De oud-Ajacied voetbalt momenteel voor Spartak Moskou en verblijft niet in Nederland.


Door: ANP