Dagblad070 | Honkballers: in maart herkansing OS-ticket

Honkballers: in maart herkansing OS-ticket

mainImage
Pat Venditte

door Jan van der Sande

Nederland heeft in de laatste wedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi ‘aartsvijand’ Italië met 8-3 opgerold. Oranje toonde zich daarmee weer de beste van Europa, ofschoon het van tevoren wist dat het zich zondag niet kon kwalificeren van een Olympisch ticket. Dat was voor Israël tegen wie zowel de Italianen als Oranje hadden verloren. De wedstrijd was vanwege het voorspelde slechte weer zondag vervroegd.

De mannen van coach Evert-Jan ’t Hoen kregen de eerste drie innings geen enkele kans. Alessandro Maesti had een perfecte start. In die derde slagbeurt scoorden de Azzurri wel. Via een foutje in het binnenveld  kon Matti Reginato over de thuisplaat komen.

In de vierde beurt kwam Nederland op stoom. Hadden zij de eerste drie innings nodig gehad om alleemaal eenmaal aan slag te komen, nu kwamen alle negen spelers aan zet. Dwayne Kemp kwam gelukkig via een drieslag/wilde worp op het honk, maar vervolgens volgde er een verre tweehonkslag van Roger Bernadina, daarna was er een vrije loop, een geraakt werper en hits van Yurendell de Caster en Sharlon Schoop. Vier man scoorden en het leek een veilige voorsprong omdat Orlando Yntema op de heuvel goede werk verrichtte.

Toch gaven de Italianen zich nog niet gewonnen, met reeds twee man uit en een loper op het eerste honk sloeg Alessandro Vaglio een tweepunten homerun. Met deze 4-3 voorsprong werd Yntema vervangen door Tom Stuifbergen. Evenals zijn Italiaanse collega ging Oranje vervolgens veel wisselen op de heuvel. Na Stuifbergen, één inning, zagen we Kevin Kelly, 2 man, Diegomar Markwell voor één linkshandige tegenstander en afsluitend Juan Sulbaran voor de laatste vier nullen. Dat waren vijf pitchers in een korte tijd. Dat waren er trouwens twee minder dan bij tegenstander. Als vierde man kwam Patrick Venditte op de heuvel. Deze werper kan zowel rechts als links gooien. Iets dat hij ditmaal ook liet zien.

Nederland hield de thuisplaat schoon. In de negende inning verzekerden zij zich van de zege. Twee vrije lopen, een grote defensieve fout en niet minder dan drie honkslagen zorgden nog voor vier runs. De 8-3 voorsprong kwam hierna niet meer in gevaar.

Israël won gemakkelijk van Zuid-Afrika (11-1) en daardoor zat er voor Oranje niet meer in dan een tweede plaats. Dit betekent dat zij in Maart 2020 in Taiwan bij de Global Qualifier nog een kans krijgt om een ticket voor Tokyo te bemachtigen.