'Horrorvoetballer' Rachid Bouaouzan voor rechter

27 February 2021, 00:25 uur
Sport
mainImage
Orangepictures
Ex-Spartaan Bouaouzan

De 37-jarige in Marokko geboren oud profvoetballer Rachid Bouaouzan, die in zijn Sparta-periode negatief in het nieuws kwam door zijn ‘horrortackle’ in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles op Niels Kokmeijer - is verdachte in een drugs- en witwaszaak rond Piet Costa. Dat is de onderwereldnaam voor drugsbaron Roger P., die zelf verdachte is in de ‘martelcontainers in de Wouwse plantage’.

Komende dinsdag staat Bouaouan voor de rechter tijdens een pro-formazitting. Hij zit al bijna een jaar vast. Voornaamste verdenking is het witwassen van bedragen van 75.460 en 78.800 euro. Volgens het AD is hij bovendien verdacht van het smokkelen van 2100 kilo cocaïne.

Bouaouan, die zijn profvoetballoopbaan begon bij het Schiedamse SVVMSC en via Sparta, het Engelse Wigan Athletic en NEC bij het Zweede Helsingborgs IF eindigde, haalde in december 2004 als Spartaan de voorpagina’s met een charge op de Go Ahead-Eagles-verdediger Niels Kokmeijer, die daarbij zijn been brak en zijn voetbalcarrière moest beëindigen.

Bouaouzan werd door Sparta voor de rest van de competitie geschorst. De club verzwaarde daarmee de schorsing van tien wedstrijden die de KNVB hem oplegde.

Daarnaast klaagde het OM Bouaouzan aan voor zware mishandeling - een unicum in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De strafzaak diende op 27 juli 2005. Bouaouzan werd door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 200 uur. Op 29 mei 2006 werd Bouaouzan in hoger beroep door het gerechtshof veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf zonder taakstraf. Deze uitspraak werd op 23 april 2008 door de Hoge Raad bevestigd.

Bouaouzan maakte zijn rentree tijdens de nacompetitie. In de laatste wedstrijd tegen Helmond Sport maakte hij het winnende doelpunt waardoor Sparta terug naar de eredivisie ging. Het jaar daarna werd hij door fans van bijna elke club uitgejouwd.

Ondertussen duurde de nasleep van de affaire-Kokmeijer voort. In juni 2006 liet Kokmeijer, in afwachting van een eis tot schadevergoeding, enige tijd beslag leggen op Sparta's bankrekening. Op 20 november 2007 kwamen beide partijen definitief tot overeenstemming. Bouaouzan stond inmiddels al niet meer bij Sparta onder contract. Hij vertrok eind augustus 2007 voor een bedrag van 900.000 euro naar Wigan Athletic. Bij Wigan kwam hij niet aan spelen toe en deed slechts eenmaal als invaller mee in een duel om de League Cup.

RECTIFICATIE

In het artikel hierboven heeft het Dagblad070 eerder op vrijdagavond een afbeelding gebruikt van een 27-jarige persoon met nagenoeg dezelfde voor- en achternaam als de in het artikel genoemde verdachte. Echter, de 27-jarige persoon die toen op de afbeelding stond is niet dezelfde persoon als de verdachte.
Daarnaast stond in het artikel vermeld dat de verdachte een verleden heeft bij voetbalvereniging H.V. & C.V. Quick te Den Haag; ook dit is niet juist. Op grond van de afbeelding en de inhoud van het artikel is ten onrechte de indruk gewekt dat het hier om een en dezelfde persoon gaat. Om die reden is besloten deze rectificatie te publiceren. Dagblad070 biedt zijn excuses aan.