mainImage

Hugo Houle draagt zege in Tour op aan overleden broer

Hugo Houle.
19 juli 2022, 18:06 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

Nooit eerder won Hugo Houle een wegrace. Dinsdag reageerde de Canadese wielrenner geëmotioneerd nadat hij in Foix de zestiende etappe van de Tour de France had gewonnen. De zege had een bijzondere lading. "Deze is voor mijn overleden broer, hier heb ik tien jaar voor gewerkt\ ", vertelde de 31-jarige renner van Israel - Premier Tech.

Houle was mee in de vroege ontsnapping, in eerste instantie als helper van zijn land- en ploeggenoot Michael Woods. Maar kort voor de Mur de Péguère, de laatste klim voor een lange afdaling naar finishplaats Foix, kwam hij alleen voorop. "Het was zwaar, maar ik wist dat ik aan een voorsprong van 30 à 40 seconden op de top wellicht voldoende zou hebben. Ik heb daarna nog wat tijd gepakt. Het is heel onwerkelijk wat me hier overkomt."

Zijn broer Pierrick overleed tien jaar geleden nadat hij was aangereden door een dronken automobilist. Samen hadden ze vroeger de Tour de France gevolgd. Voor Houle was het al bijzonder in 2019 voor het eerst in die wedstrijd uit te komen, toen nog namens Astana. "Ik win nooit een wedstrijd, dit is een mooie plaats om het voor het eerst te doen", vertelde hij, met overigens wel twee nationale titels tijdrijden achter zijn naam. "Ik heb er altijd van gedroomd om dit voor mijn broer te doen."

 


Door: ANP | Foto: ANP