'Ik sluit een geweldig seizoen af'

7 November 2020, 23:35 uur
Sport
mainImage
Roglic

Voor Primoz Roglic komt zondag in Madrid een lang en succesvol seizoen ten einde. De Sloveen van Jumbo-Visma wint dan zeer waarschijnlijk voor de tweede keer op rij de Ronde van Spanje, nadat hij in september de zege in de Tour de France een dag voor het einde had verspeeld. "Ik sluit een geweldig seizoen af dit jaar. Het was eigenlijk één lang blok van vier maanden. Ik ben supertrots op wat we hebben gepresteerd."

De ronderenner beleefde wellicht de grootste teleurstelling in zijn wielercarrière toen hij een dag voor Parijs door zijn landgenoot Tadej Pogacar uit de leiderstrui werd gereden. "Ik ben gewoon doorgegaan", zei hij op de vraag hoe hij zich had herpakt. "Ik ben een racer en wil altijd wedstrijden rijden en tweede is nog altijd een mooi resultaat. Vooraf aan de Tour moest ik enkele obstakels overwinnen", refereerde hij aan zijn valpartij in de aanloop naar de Tour. "Ik had nooit gedacht dat ik er zo goed zou rijden."

Voordat Roglic aan de start stond in de Vuelta won hij nog zijn eerste monument, Luik-Bastenaken-Luik. "Dat maakte dat ik toch weer anders aan de start stond. Ik ben de drie weken hier elke dag gestart alsof het een klassieker was. Vandaag, maar eigenlijk morgen komt daar een einde aan. De eerste grote ronde winnen is iets speciaals, maar om dat succes te herhalen is net zo mooi."

De 31-jarige Sloveen moest in de slotkilometers van de laatste bergetappe in de Ronde van Spanje tot het uiterste gaan om een aanval van Richard Carapaz af te slaan. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma hield op de meet net genoeg voorsprong over om zich zondag in Madrid voor de tweede keer tot eindwinnaar van de Vuelta te kunnen kronen. "Ik ben superblij. Dit is een mooie manier om dit seizoen eindelijk af te sluiten", zei hij kort na de finish.

"Het is altijd goed om spannende finales te hebben", zei Roglic na de ultieme aanval van zijn concurrent uit Ecuador. "Dit was heel spannend, maar ik wist dat ik net genoeg voorsprong had. Als ik in mijn eigen tempo door zou rijden, zou het genoeg zijn."

Hij gaf ook toe dat hij op de slotklim niet altijd helemaal de controle heeft gehad. Na de demarrage van Carapaz kreeg hij nog even hulp van teamgenoot Lennard Hofstede die in de kopgroep had gezeten. "Dat was heel welkom op dat moment. De hele ploeg heeft het goed gedaan", zei Roglic.