Invaller Lingr schiet Feyenoord naar bekerfinale tegen NEC

Sport
mainImage
ANP
Ondrej Lingr.

Feyenoord heeft zich naar de bekerfinale geknokt. De club kwam in de tweede helft van de halve eindstrijd tegen FC Groningen terug van een achterstand en zegevierde met 2-1. Ondrej Lingr, ingevallen voor de onzichtbare Ayase Ueda , maakte in de 83e minuut het winnende doelpunt.

Feyenoord kan de KNVB-beker voor de veertiende keer winnen. NEC krijgt op 21 april na vier verloren finales een vijfde kans op succes. Voor de topclub uit Rotterdam is de beker de meest realistische prijs van dit seizoen, na de uitschakeling door AS Roma in de Europa League. Feyenoord begint zondag met een achterstand van 10 punten aan het uitduel met koploper PSV.

FC Groningen, bekerwinnaar in 2015, strijdt de komende maanden voor een snelle terugkeer naar de Eredivisie. De club staat zesde in de Keuken Kampioen Divisie, een positie die aan het einde van het seizoen een ticket voor de play-offs oplevert.

Schorsingen

FC Groningen was de gevaarlijkste ploeg voor rust in een volle Kuip. De nummer 2 van de Eredivisie startte slordig zonder een aantal basisspelers. Trainer Arne Slot miste de zieke Quilindschy Hartman en geblesseerde Alireza Jahanbakhsh. Justin Bijlow en Gernot Trauner zijn al langer afwezig bij Feyenoord en Santiago Giménez moest een schorsing uitzitten na gele kaarten in bekerduels met PSV en AZ. Hij werd vervangen door Ueda. De Japanner, aangetrokken voor 9 miljoen euro, is de duurste aankoop ooit van Feyenoord, maar heeft dit seizoen slechts eenmaal gescoord.

FC Groningen voetbalde met lef en koos waar mogelijk de aanval. Laros Duarte, geboren in Rotterdam en international van Kaapverdië, strafte in de dertiende minuut bijna een fout van Mats Wieffer af. De middenvelder schoot hard op de paal. Hij had in de 31e minuut wel succes, met enig geluk. Duarte schoot via het been van verdediger Thomas Beelen raak (0-1).

Met Luka Ivanusec en Bart Nieuwkoop voor Igor Paixão en Marcos López speelde Feyenoord in de tweede helft met veel meer energie. De snelle Yankuba Minteh, zondag nog goed voor twee treffers in Almere, was al dicht bij de gelijkmaker. David Hancko scoorde in de 62e minuut wel, na een goede voorzet van Calvin Stengs. FC Groningen piepte en kraakte na die gelijkmaker. Enkele spelers kregen last van kramp. Lingr stond nog geen drie minuten in het veld toen hij voorkwam dat Feyenoord in de aanloop naar de topper van zondag tegen PSV nog een verlenging moest spelen. Stengs verstapte zich nog in de slotfase en moest per brancard van het veld.