Jan van der Meer (ADO) overleden

14 September 2018, 23:37 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

ADO Den Haag speelt zaterdag tegen PSV met rouwbanden, omdat op de leeftijd van 82 jaar deze week Jan van der Meer, oud-linksback van ADO, is overleden.

De in Den Haag geboren Van der Meer, die in de eigen jeugd bij ADO opgroeide, speelde 143 competitiewedstrijden tussen ongeveer 1956 en 1961, waarvan 91 in de eredivisie. Bij de komst van de verdedigers Jan Villerius (van Sparta) en Hans van der Hoek (Feyenoord) vertrok hij naar Leeuwarden en weer een jaar later bood PSV hem op advies van trainer Bram Appel een contract aan. In Eindhoven - waar hij samenspeelde met de latere ADO'ers Piet Giesen en Lambert Maassen - kwam hij slechts tot veertien wedstrijden in het eerste elftal.

In 1964 keerde Jan van der Meer terug naar Leeuwarden, speelde nog enkele jaren voor Cambuur en werd vervolgens sportinstructeur en fysiotherapeut. Hij vestigde zich definitief in Friesland.

Bij ADO kwam hij uit in het elftal met de legendarische internationals Theo Timmermans, Mick Clavan en Carol Schuurman. In dat elftal debuteerde ook Guus Haak en speelde de boomlange Henk Jans stopperspil. Met uitzondering vn Theo Timmermans staan deze spelers op de eerste (in)gekleurde foto, die Esso de jeugd liet sparen van alle ere- en eerste divisieclubs.

V.l.n.r.: (staande) Frank Kok, Wim Timmermans, Jan van der Meer, Henk Jans, Huub Scherpenisse en Guus Haak.  Zittend v.l.n.r.: Harry Vreken, Hennie den Engelse, Carol Schuurman, Mick Clavan en Alex Rijnvis.