KNVB moet snel aan de slag met vinden van opvolger De Boer

29 June 2021, 17:00 uur
Sport
mainImage
ANP

Gaat de voorkeur weer uit naar een Nederlandse bondscoach of wordt een buitenlandse trainer de opvolger van Frank de Boer bij Oranje? Die vraag moet de KNVB snel beantwoorden. Want op 1 september vervolgt het Nederlands elftal de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.

Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma en directeur betaald voetbal Eric Gudde, die in september met pensioen gaat en plaats maakt voor Marianne van Leeuwen, zullen de zoektocht naar een nieuwe bondscoach leiden. Haast is dus geboden. Geschikte Nederlandse opvolgers liggen op het eerste gezicht niet voor het oprapen.

De Boer werd vorig jaar op 23 september aangesteld als opvolger van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman. Hij stond op een lijstje van drie kandidaten. Frank Rijkaard wilde niet en Peter Bosz stond destijds onder contract bij Bayer Leverkusen. Bosz begint komend seizoen aan een nieuw avontuur bij Olympique Lyon.

Louis van Gaal was al tweemaal bondscoach van Oranje. Hij werd vorig jaar gepasseerd door de KNVB en is eigenlijk met pensioen. Mocht Van Gaal nog interesse hebben, dan zal hij waarschijnlijk alleen willen als hij de staf bij het Nederlands elftal zelf mag samenstellen. Koeman mag door bij FC Barcelona, Bert van Marwijk is bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en Erik ten Hag heeft zijn jawoord voor het komende seizoen aan Ajax gegeven.

Mogelijk ziet de bond Phillip Cocu of Giovanni van Bronckhorst als meest ideale kandidaat. De oud-internationals hebben een soortgelijke achtergrond als De Boer. Dick Advocaat is ook weer vrij en Henk ten Cate en Ruud Gullit waren al eens in beeld bij de KNVB. Een buitenlandse trainer van naam is de meest kostbare optie voor de voetbalbond.


Door: ANP