11 October 2024, 22:54 uur
Sport
mainImage
ANP

Denzel Dumfries heeft het Nederlands elftal in een goede positie gehouden voor een plek in de kwartfinales van de Nations League. De verdediger hielp Oranje in de slotfase van de uitwedstrijd tegen Hongarije aan een gelijkspel (1-1), even nadat aanvoerder Virgil van Dijk met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd.

Duitsland leidt de poule halverwege de groepsfase met 7 punten. Nederland heeft 5 punten en Hongarije (2 punten) en Bosnië en Herzegovina (1 punt) volgen op gepaste afstand. Oranje gaat maandag op bezoek bij Duitsland in München.

Ronald Koeman hoopte dat zijn ploeg met evenveel energie zou spelen als in de aantrekkelijke duels van vorige maand tegen Bosnië (5-2) en Duitsland (0-0). Maar voor Oranje was het lastig voetballen tegen een ploeg die massaal verdedigde en veel overtredingen maakte. Hongarije hield de ruimtes rond het eigen strafschopgebied klein, na de teleurstellende resultaten tegen Duitsland (5-0) en Bosnië (0-0).

Oranje had veel balbezit maar werd nauwelijks gevaarlijk. Hongarije gokte op een hoekschop, vrije trap of snelle counter en dat bleek een effectieve tactiek. Roland Sallai raakte de paal, na een slim genomen corner van Dominik Szoboszlai. Hij scoorde wel in de 32e minuut nadat Tijjani Reijnders balverlies leed op het middenveld. Sallai stond wel erg vrij toen Zsolt Nagy hem aanspeelde (1-0).

Oranje startte met Joshua Zirkzee als spits in plaats van Brian Brobbey. Quinten Timber en Micky van de Ven namen de plaatsen in van de geblesseerde Jerdy Schouten en Nathan Aké. Koeman miste nog veel meer spelers, onder wie Frenkie de Jong, Memphis Depay, Teun Koopmeiners, Jurriën Timber, Joey Veerman, Wout Weghorst en Jan Paul van Hecke.

Oranje kwam voor rust tweemaal in de buurt van een treffer. Maar Reijnders stuitte op doelman Dénes Dibusz en Cody Gakpo slaagde er niet in te scoren na een indirecte vrije trap. Na rust verhoogde Nederland de druk op de defensie van de thuisploeg. Maar Stefan de Vrij miste tweemaal met zijn hoofd en Reijnders kreeg de bal niet bij de vrijstaande Denzel Dumfries.

Zirkzee bleef het lastig houden tegen de Hongaarse verdedigers, maar Koeman wachtte tot de 75e minuut met wisselen. Zirkzee moest plaatsmaken voor Brobbey en Guus Til en Donyell Malen kwamen voor Timber en De Vrij. Brobbey had met zijn eerste balcontact moeten scoren maar kopte naast. Van Dijk kreeg vervolgens twee gele kaarten binnen drie minuten, voor commentaar op de leiding en een overtreding, en moest vertrekken. Uiteindelijk zorgde Dumfries toch nog voor opluchting bij Oranje.