Louis van Gaal straalt

8 September 2021, 00:07 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Louis van Gaal was uitermate blij met de wijze waarop het Nederlands elftal in de WK-kwalificatie met 6-1 van Turkije won. "We hebben met totale pressie gespeeld en de jongens hebben dat de hele wedstrijd volgehouden. Dat is niet normaal", zei Van Gaal. "Na deze drie wedstrijden hebben we de kans op kwalificatie weer in eigen hand. Dat is een grootse prestatie."

"Als je 6-1 wint, mag je wel een ereronde lopen", zo analyseerde de trainer het enthousiasme. "Ik had vooraf getekend voor deze uitslag." Een verklaring voor het succes? "Ik heb mijn visie op deze groep geprojecteerd", aldus Van Gaal. "Dan is het altijd maar afwachten. Als ze mijn visie niet accepteren, wordt het moeilijk. Maar vanaf dag 1 heb ik het gevoel dat ze mij accepteren, met al mijn regels."

"Het is een blije groep", aldus Van Gaal. "De spelers willen alles doen voor elkaar. Als we met een goed plan komen, dan willen ze dat uitvoeren. Dat heb ik na dag 1 gezegd, dat zeg ik nu weer."

Kritisch was de bondscoach ook. "Ik vind nog steeds dat we te onzorgvuldig waren, onder meer bij die tegentreffer in de laatste minuut. Maar ik verwacht dat het vanaf nu steeds beter gaat. De automatismen komen er steeds meer in. Daarom heb ik ook zoveel gewisseld, zodat ook de invallers weten wat er van hen wordt verwacht."

"We wilden aan kop van de poule komen", zei Van Gaal. "Daar staan we nu maar we zijn er nog lang niet. In balbezit moet het echt beter. We lijden nog te veel balverlies. Als we met drie aanvallers willen blijven spelen, moeten we ook op zoek naar goede buitenspelers. Eigenlijk is Berghuis nu onze enige rechtsbuiten. Dus we gaan ook maar eens naar een jongen als Anwar El Ghazi kijken", doelde hij op de rechtsbuiten van Aston Villa.

De 70-jarige Van Gaal heeft ook even behoefte aan rust. "Het waren intense dagen", zei hij. "Ik ben iedere dag van 9 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond met mijn spelers en staf bezig geweest. Ik heb een visie, die ik goed kan overbrengen. Maar uiteindelijk moeten de spelers het doen. Dat is veel lastiger dan een visie verkondigen."