10 August 2019, 12:50 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

De Nederlandse volleyballers gaven in sportpaleis Ahoy de toeschouwers waar voor hun geld: vijf sets hielden ze hen in spanning of de winst in de wedstrijd tegen Zuid-Korea zou worden binnengehaald. Uiteindelijk was dat het geval. Na een 2-0 (25-23, 27-25) achterstand gingen de sets drie, vier en vijf met 26-24, 25-20 en 25-12 naar Oranje. Eind goed al goed, heet dat dan.

Vooral in het begin had de wedstrijd een rommelig karakter door de talloze onderbrekingen, waarbij de video scheidsrechter werd geraadpleegd voor een correctie op de arbitrale beslissing. Bij een bal, die in of uit wordt beoordeeld, of waarvan de vraag is of de uitgeslagen bal de vingers van het blok heeft geraakt, is dat snel duidelijk. Maar over een bal tegen de antenne was minutenlang de vraag of het Koraanse blok of Oranje aanvoerder Nimir Abdelaziz hem als laatste had geraakt. Ook in de slow motion herhaling bleef dat een vraag.

Dat de wedstrijd toch op het conto van Nederland kon worden bijgeschreven was de verdienste van bondscoach Roberto Piazza met een staaltje hogeschool wisselen. Hij gebruikte twaalf van de veertien spelers, verving in de derde set de beginnende spelverdeler Wessel Keemink voor Thijs van Solkema. Daarenboven hield hij vanaf set vier zijn aanvoerder en diagonaal aanvaller Aldelaziz aan de kant ten gunste van Wouter ter Maat. een set eerder was Gijs Jorna al vervangen door Maarten van Garderen. Allemaal wissels die goed uitpakten en bijdroegen aan de winst.

Later op de avond vochten België en Amerika een hoogstaander duel uit, dat geheel volgens de verwachting door favoriet Amerika met 3-1 werd gewonnen. Beide ploegen toverden aan het net aanvalscombinaties tevoorschijn, waarvan het de vraag is of Nederland, dat België zaterdag en Amerika zondag ontmoet, daar een antwoord op heeft. Beide wedstrijden zijn rechtstreeks te volgen op NPO 1 vanaf 16.00 uur.