Nederland krijgt landelijke Roze Supportersvereniging

5 April 2023, 15:38 uur
Sport
mainImage
Roze Règâhs

In navolging van onder meer supportersvereniging Roze Règâhs van ADO Den Haag en de Roze Kameraden van Feyenoord komt er een landelijke Roze Supportersvereniging.

De initiatiefnemers van de Roze Supporters, zoals de vereniging gaat heten, zijn voetbalfans van verschillende Nederlandse betaald voetbalclubs. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de productie van de documentaireserie ‘De roze supporters’ van KRO-NCRV die werd uitgezonden in mei 2022. De serie volgde meerdere LHBTIQ+-voetbalfans die een poging doen om discriminatie uit de voetbalstadions te bannen.

Voetbal en seksuele- en genderdiversiteit gaan nog steeds moeilijk samen. Op de Nederlandse voetbaltribunes zijn regelmatig discriminerende spreekkoren en scheldwoorden te horen. Een groep supporters van inmiddels acht betaald voetbalclubs wil dit veranderen met de nieuwe Roze Supportersvereniging. Ze willen zo zichtbaar maken dat er in Nederland een hele grote groep LHBTIQ+-voetbalfans is die veilig van een wedstrijd willen kunnen genieten.

Olympisch Stadion

De nieuwe supportersclub wordt op zaterdag 13 mei officieel opgericht tijdens een bijeenkomst in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Clubs en supporters kunnen bij de Roze Supporters terecht voor advies en voorlichting. Bovendien wil de vereniging een vaste gesprekspartner worden van de KNVB en andere landelijke organisaties.