Nederlands honkbalteam geeft voorsprong weg

19 July 2024, 10:50 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Tom de Blok

door Jan van der Sande

Gisteravond bij de wedstrijd Nederland tegen de USA stond er voor de mannen van coach Evert-Jan 't Hoen veel op het spel. Op de eerste dag van de Haarlemse Honkbalweek won de Oranje ploeg met 6-1 van het Amerikaanse team met Junior College spelers. Nu kon een snelle 1-0 voorsprong tegen ditzelfde team lang worden vastgehouden, maar in de verlenging ging het alsnog fout. Het werd een 2-1 nederlaag.

Met een zeer sterke Tom de Blok als starter op de heuvel waren de Nederlanders heer en meester. De Blok stuurde in vijf innings acht tegenstanders met 3 slag terug naar de dugout. In de tweede slagbeurt waren het twee rookies die het vele publiek lieten juichen. Met reeds twee man uit kreeg Tyriq Kemp een vrije loop waarna een triple van Sem Kuijper hem in staat stelde te scoren. 1-0

Deze kleine voorsprong bleef acht innings onveranderd. Lars Huijer had het werpen overgenomen en ook hij hield de nul vast. Aanvallend gingen twee Oranje mannen met verkeerd honklopen uit. De Amerikanen maakten het nog gekker. Zij kregen het voor elkaar om met twee man tegelijk op het derde honk te staan.

In de negende beurt ging het alsnog mis. Lars Huijer had zijn plaats overgegeven aan Jaydenn Estanista. Hij kreeg zijn taak met twee honken bezet en één man uit. Zijn start met vier wijd was niet sterk. Hierna volgde een verre vangbal in het linksveld waarna Blaydon Plain, ondanks de goede aangooi van Jiandido Tromp net safe was op de thuisplaat. 1-1

Dit betekende een verlenging. Kevin Kelly nam de heuveltaak over. Met reeds twee man uit en alle honken bezet leek er niets gemakkelijker om de derde nul op het eerste honk te maken, maar de bal werd slecht aangegooid en via Gehrig Goldbeck namen de Amerikanen een 2-1 voorsprong die zij niet meer uit handen gaven. Zij spelen vrijdag nu de finale tegen het ongeslagen Japan.

Deze nederlaag had grote gevolgen voor Evert-Jan 't Hoen en zijn mannen. Nederland verloor verleden jaar de Olympische A-status. Met een finaleplaats zouden zij die financiële vergoeding weer terugverdienen.

Nu speelt Oranje tegen Chinese Taipei om de derde en vierde plaats.