Oranje-honkballers in topvorm

18 September 2019, 16:56 uur
Sport
mainImage
Orlando Yntema, uitblinker

door Chris Mast

Het Nederlands honkbalteam is in topvorm. Op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië (Parma en Bologna) werd met 4-1 de eerste zege binnengehaald. Tegenstander was Tsjechië, het enige land dat vorige week op het Europees Kampioeschap in Bonn Oranje in het stof had doen bijten.

De wedstrijd ontrolde zich in een snel tempo: één uur en 52 minuten. Grote man bij Oranje was werper Orlando Yntema, die acht innings op de heuvel stond. In zijn 92 worpen kwam hij tot zeven keer drie slag, gooide hij geen vier wijd en kreeg hij acht honkslagen tegen. Yntema werd in de negende inning afgelost door Kevin Kelly, die nog één hit tegen kreeg. Zodoende boekten de Tsjechen negen hits tegen Oranje acht.

Het verschil zat erin, dat de honkslagen van het Nederlands team effectiever waren. Oranje scoorde in de eerste en vierde ining één punt en in de vijfde inning twee punten, zodat het al snel in de wedstrijd van een comfortabele voorsprong genoot.

Het punt in de eerste inning kwam op naam van openingsslagman Calten Daal, die opende met een honkslag. Hij kwam op het derde honk na een mislukte pick-off. Roger Bernardina sloeg hem binnen. In de vierde inning deponeerde Ademar Rifaela op zijn bijna karakteristieke manier de bal over het buitenveldhek, zoals hij op het EK in Bonn niet minder dan zeven keer presteerde. In de vijfde inning was het opnieuw Bernardina, die twee punten binnensloeg.

Werper Yntema leek in vierde inning in de problemen te komen met vier hits van vijf slagmensen tegen, maar een een dubbelspel redde hem uit de inning. Met nog twee andere dubbelspelen maakte de Nederlandse defensie, die foutloos opereerde, een solide indruk.

Donderdagavond is Israël, ook in Parma, de tegenstander. Daarna verhuist Oranje naar Bologna, waar het vrijdagavond Spanje, zaterdagmiddag Zuid-Afria en zondagavond Italië treft.