Dagblad070 | Oranje klaar voor Noord-Ierse storm

Oranje klaar voor Noord-Ierse storm

mainImage

Makkelijk zal het waarschijnlijk niet worden, maar het Nederlands elftal heeft alle vertrouwen dat het zich zaterdagavond op bezoek bij Noord-Ierland gaat kwalificeren voor het EK van komende zomer in twaalf landen. "Ze zullen het waarschijnlijk laten stormen hier", zei bondscoach Ronald Koeman. "Wij zijn daar op voorbereid."

Noord-Ierland strijdt tegen Oranje en komende dinsdag tegen Duitsland voor een laatste kans op rechtstreekse kwalificatie voor de Europese eindronde. "Zij moeten eigenlijk beide duels winnen", rekende Koeman. Oranje heeft In Belfast aan een puntje voldoende om voor het eerst in zes jaar weer op een groot toernooi te mogen uitkomen. Lukt dat niet, dan wacht dinsdag in de Johan Cruijff ArenA een herkansing tegen het zwakke Estland.

Michael O'Neill, de gelouterde bondscoach van Noord-Ierland, gebruikte een oude truc om zijn spelers extra te motiveren voor de thuiswedstrijd tegen Oranje. Hij confronteerde zijn internationals met uitspraken van Koeman na de eerste ontmoeting van beide ploegen vorige maand in De Kuip. "Hun bondscoach had het over tijdrekken. Maar de bal was 57 minuten in het spel, net als de meeste wedstrijden van Nederland. Dat is niet echt respectvol."

Koeman vertelde even later dat het niet zijn bedoeling was om Noord-Ierland te beledigen. "Zij mogen verdedigen en de duels opzoeken, maar de scheidsrechter moet wel ingrijpen als ze veel tijd rekken. Maar ik heb zeker respect voor deze ploeg. Ze hebben het Duitsland hier in Belfast ook erg lastig gemaakt", verwees hij naar de ontmoeting die Noord-Ierland met 2-0 verloor.

Nederland heeft volgens Koeman geleerd van het duel van vorige maand met Noord-Ierland, dat pas door twee treffers in blessuretijd gewonnen werd. "We zullen zuinig met de bal moeten zijn", zei hij. De bondscoach beslist pas zaterdag of hij een beroep doet op Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Depay stond de afgelopen anderhalve week aan de kant met een hamstringblessure. Wijnaldum lag afgelopen week op bed met griep.

De kans dat Wijnaldum aan de aftrap verschijnt is groter dan dat Depay als basisspeler start op een uitverkocht Windsor Park. "Ik kijk ook naar het type blessure", zei de bondscoach. "Dit is geen finale van een WK of EK. Het seizoen is na deze wedstrijd nog niet afgelopen."

Depay was met elf doelpunten en tien assists de meest waardevolle aanvaller onder Koeman bij Oranje. Doneyll Malen en Steven Bergwijn zijn nog geblesseerd. Ryan Babel, Luuk de Jong. Wout Weghorst en Myron Boadu kunnen Depay wel vervangen.


Door: ANP | Foto: ANP