14 October 2024, 22:56 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal leerde in de uitwedstrijd tegen Duitsland dat het zonder een aantal belangrijke spelers nauwelijks weerstand kan bieden aan een Europese topploeg. Oranje kwam zoveel tekort in een uitverkochte Allianz Arena van München, dat het een klein wonder was dat het slechts met één doelpunt verschil verloor (1-0).

Duitsland verstevigde de koppositie in de poule en is zeker van een plaats in de kwartfinale van de Nations League. Nederland en Hongarije hebben 5 punten en Bosnië en Herzegovina blijft voorlopig steken op 1 punt. Oranje sluit de groepsfase volgende maand af met een thuisduel tegen Hongarije en een uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. De nummer 2 van de poule plaatst zich ook voor de kwartfinale.

Nederland ontving vorige maand veel lof voor het sterke spel tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2). Maar drie dagen na de teleurstellende wedstrijd tegen Hongarije (1-1), werd Oranje het grootste deel van de ontmoeting weggespeeld. Ronald Koeman stond versteld. Ondanks zijn luide aanwijzingen en wilde gebaren leek hij zijn spelers niet te kunnen bereiken.

Topaanvallers

Duitsland miste met Jamal Musiala, Niclas Füllkrug en Kai Havertz drie topaanvallers. Deniz Undav, die vrijdag nog twee doelpunten maakte tegen Bosnië en Herzegovina (1-2), haakte vlak voor de wedstrijd eveneens af. Nederland miste ook belangrijke spelers zoals Virgil van Dijk, Nathan Aké, Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Jerdy Schouten en Memphis Depay. Maar Duitsland wist het ontbreken van een aantal vedetten beter te verbergen.

Met zeven spelers jonger dan 25 jaar slaagde Oranje er voor rust niet in dicht bij het Duitse doel te komen. Jamie Leweling leek in de tweede minuut te scoren na geklungel van Micky van de Ven en Jorrel Hato, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat Serge Gnabry buitenspel stond. Oranje had geen weerwoord op de aanvallende backs Joshua Kimmich en Maximilian Mittelstädt. Oranje bleef ook maar balverlies lijden in de spelopbouw, zonder eens een lange bal te spelen.

Koeman wisselde in de rust Quinten Timber en Tijjani Reijnders voor Mats Wieffer en Donyell Malen. Even leek er meer lijn in het spel van Oranje te komen. Maar in de 64e minuut slaagde Leweling er eindelijk in om het enorme overwicht van de thuisploeg ook met een treffer te belonen. Oranje kwam in de hele wedstrijd eenmaal dicht bij een doelpunt. Simons raakte de lat met een afstandsschot. In blessuretijd dwong Malen doelman Oliver Baumann nog tot een zeldzame redding.