Oranje nu eens winnaar in 'echte wedstrijd'

17 July 2024, 14:56 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Juan Carlos Sulbaran

door Chris Mast

Voor het eerst was er in de Haarlemse Honkbalweek voor het Nederlands team sprake van een 'echte' wedstrijd. Spanje, dat vorig jaar Nederland onttroonde als Europees kampioen, werd met 8-4 verslagen. Het scoreverloop golfde op en neer, vandaar dat we - voor het eerst - spreken van een 'echte' wedstrijd.

De Spanjaarden namen in de eerste inning brutaalweg een 2-0 voorsprong, toen startend werper Juan Carlos Sulbaran - notabene met al twee nullen - vijf achtereenvolgende honkslagen om zijn oren kreeg. Het was de eerste keer in de week dat Oranje tegen een achterstand aankeek. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Eerste honkman Eugene Helder homerde met volle honken: 4-2 voor Nederland. Arubaan Helder komt in de Italiaanse competitie voor Fortitudo Bologna uit.

In de vijfde inning kwam Spanje nog terug tot 4-4, toen Sulbaran drie honkslagen tegen kreeg en ook nog een geraakt werper noteerde. Sulbaran (negen hits tegen), maakte in die inning plaats voor Mendez, die één nul mocht maken. Later zouden Huntington, Prins (twee innings) en Kelly ook nog hun opwachting maken op de mount.

Pas in de zevende inning trok Oranje de wedstrijd naar zich toen pinchhitter Denzel Richardson met een driehonkslag voor de dag kwam en zelf ook nog over de thuisplaat kwam: 7-4 voor Oranje. In de achtste inning liet Dwayne Kemp (met drie uit vijf de beste Nederlandse slagman) nog 8-4 aantekenen. Dat werd de eindstand.