Oranje sluit serie winnend af

17 September 2023, 22:48 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Tom de Blok

door Chris Mast

De Nederlandse honballers hebben de oefenserie tegen Tsjechië met 6-1 winst afgesloten. Het was de derde wedstrijd in drie dagen en de tweede overwinning. Oranje was op vrijdag met een krappe 1-0 winst begonnen en verloor op zaterdag kansloos met 6-0. Doch op zondag waren de rollen omgekeerd. Aan de basis van de zege stond werper Tom de Blok (sinds dit seizoen ook een steunpilaar van Curaçao Neptunus), die zes innings lang de Tsjechen geen kans gaf via vijf keer drie slag, nu keer vier wijd en drie honkslagen tegen.

Anders dan in de voorgaande wedstrijden was de slagploeg goed op dreef met vijftien hits, verdeeld over het gehele team op derde honkman Junior Martina na. Onder die vijftien was een verre homerun van Jiandido Tromp in het linksveld. Hij was tot openingsslagman gepromoveerd. Tromp brak de ban in de vijfde inning, waarna ook in de volgende slagbeurten Oranje punten verzamelde. In de zesde ook nog één, maar in de zevende en achtste ieder twee.

Na Tom de Blok verschenen nog drie werpers - ieder één inning - op de heuvel, achtereenvolgens Scott Prins, Mike Groen en Kevin Kelly.

Het niveau van de wedstrijd was minder dan in de eerste twee. Vooral in het spel van de Tsjechen slopen slordigheden.

Het Europees kampioenschap begint voor Nederland zondag in Brno met de wedstrijd tegen Frankrijk. Daarna volgen Oekraine en Kroatie. Ook de andere twaalf teams zijn in poules van vier onderverdeeld. Na een rustdag op woensdag volgen kwart- en halve finale op donderdag en vrijdag. Het toernooischema maakt het mogelijk dat Tsjechië en Nederland elkaar in de halve finale treffen. Na een rustdag op zaterdag volgt op zondag de finale. Die won Nederland de laatste vier maal...