8 January 2020, 12:10 uur
Sport
mainImage

door Chris Mast

De Nederlandse vrouwen volleybalploeg heeft de eerste horde op weg naar een ticket voor de Olympische Spelen van Tokyo genomen. In het Omnisportcentrum in Apeldoorn, voor de ogen van drie duizend fans, won de ploeg in drie sets van Azerbeidzjan. De setstanden waren 25-23, 25-18 en 25-22. De wedstrijd duurde vijf kwartier.

Zowel in de eerste als in de derde set moest de Nederlandse ploeg een in het begin van de set opgelopen achterstand van vier punten goedmaken. Nieuwe bondscoach van Italiaanse origine Giovanni Caprara startte de wedstrijd met in de basis de 32-jarige Floortje Meijners, die sinds 2007 niet meer voor Oranje was uitgekomen. In de derde set kreeg ze rust en kreeg het jeugdige talent Nika Daalderop de gelegenheid zich te bewijzen. Ondanks de achterstand zo nu en dan, straalde het Nederlands team wel zelfvertrouwen uit, dat het de wedstrijd naar zijn hand zou zetten. Vooral blokkerend was Oranje sterker.

Vandaag (woensdag) is Bulgarije de volgende tegenstander. Donderdag volgt Polen. Dat land lijkt in de poule de gevaarlijkste tegenstander, het versloeg Bulgarije. Zaterdag volgt voor de nummers één en twee uit de poule de kruisfinale en zondag is dan de grote finale. Alleen de winnaar van die wedstrijd mag naar Tokyo.

In de andere poule versloeg Duitsland met 3-1 Turkije. Dat laatste land schakelde in september in eigen land op het Europees kampioenschap Oranje uit voor een topplaats en is sindsdien een angstgegner. De andere twee landen in deze poule Belgie en Kroatië komen eerst vandaag in actie.