Oranje wint met hakken over de sloot brons bij EK Honkbal

1 October 2023, 22:21 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Dashenko

Door Jan van der Sande

Na de nederlaag tegen Spanje moest Nederland het op het Europees Kampioenschap honkbal in Tsjechië opnemen tegen Duitsland. Niet eerder miste Oranje een finale. Ditmaal was de derde plaats het hoogst haalbare. Even leek dat ook niet te lukken. Er waren extra innings nodig. Onze Oosterburen namen een 4-3 voorsprong. Een tweepunten homerun van Dashenko Ricardo zorgde alsnog dat met een 5-4 zege de derde plaats bereikt werd.

Coach Evert-Jan 't Hoen startte met Shairon Martis op de heuvel. Drie slagbeurten lang bleef de stand 0-0. Een inning later namen de Duitser brutaal een voorsprong. Op de honkslag van Simon Baumer kon de met vier wijd op het honk gekomen Eric Brenk over de thuisplaat komen. 0-1

Twee beurten later konden de Nederlanders eindelijk iets terug doen. Openingsslagman Juremi Profar gaf het goede voorbeeld met een solo homerun. 1-1. Vervolgens kwam Sicnarf Loopstok met een double en een fout op het derde honk. Een wilde worp hierna zorgde voor de eerste voorsprong voor Nederland. Dashenko Ricardo volgde het het voorbeeld van Profar en sloeg de bal het veld uit, waardoor er plotseling een 3-1 stand op het bord stond.

Bij het voetbal weten dat we pas van de Duitsers gewonnen hebben wanneer zij met achterstand in de bus zitten. Zij kwamen goed terug en zowel in de zevende als negende inning scoorden zij een punt en moest er dus met een 3-3 stand verlengd worden.

In de 10e slagbeurt leek het doek te vallen voor Oranje. Kevin Kelly nam op de heuvel de taak over van Wendell Floranus met een loper op het tweede honk. Via een opofferingsslag en een single scoorde Alexander Schmidt en bracht de stand op 3-4.

Nederland kwam sterk terug. Met Sharlon Schoop op het honk was het voor de tweede maal deze wedstrijd dat Dashenko Ricardo de bal over de hekken sloeg. Deze tweepunten homerun bezorgde Oranje met 5-4 de zege en het brons. Voor het eerst in de jarenlange Europese Kampioenschappen wedstrijden was er geen goud of zilver voor het Nederlands team.

Didi Gregorius werd uitgeroepen tot de beste verdediger van het toernooi. De finale werd vervolgens met groot verschil gewonnen door Spanje. Zij versloegen de Britten met 11-2. Het was voor de Spanjaarden de tweede maal dat zij Europees Kampioen werden. De eerste keer was in 1955. Nederland deed toen niet mee. Italië werd toen vierde.