17 July 2022, 20:45 uur
Sport
mainImage
ANP

Met enige moeite hebben de Nederlandse voetbalsters de kwartfinale van het Europees kampioenschap bereikt. Oranje rekende in de slotfase van de afsluitende groepswedstrijd alsnog ruim af met Zwitserland: 4-1. Dat was voldoende voor een tweede plaats in de poule achter Zweden, dat Portugal verpulverde (5-0) en de poule op basis van een beter doelsaldo heeft gewonnen.

Oranje vervolgt de Europese titelstrijd zaterdag met een optreden tegen het sterke Frankrijk. Nederland zal waarschijnlijk het beste duel onder bondscoach Mark Parsons moeten spelen om door te kunnen dringen tot de halve eindstrijd.

Parsons beleefde vorig jaar oktober een valste start bij Oranje. De Engelse opvolger van de succesvolle Sarina Wiegman miste een vliegtuig en arriveerde te laat voor zijn eerste trainingen met Nederland. Onder zijn leiding was de nationale ploeg het afgelopen jaar vaak geen schim van de formatie die het vorige EK won. Hij wisselde tegen Zwitserland wel succesvol. Invalsters Romée Leuchter (2) en Victoria Pelova scoorden in de slotfase.

Corona

Het zat Parsons de afgelopen weken ook niet mee. Doelvrouw Sari van Veenendaal haakte geblesseerd af en topspeelsters Jackie Groenen en Vivianne Miedema testten na het eerste EK-duel met Zweden (1-1) positief op corona. Aniek Nouwen miste het gewonnen groepsduel met Portugal (3-2) vanwege een enkelblessure.

Groenen en Nouwen waren er weer bij tegen Zwitserland. Miedema ontbrak nog en werd vervangen door Lineth Beerensteyn, die in de 20e minuut een strafschop leek te verdienen. De Roemeense arbiter Iuliana Demetrescu kwam op advies van de videoscheidsrechter echter terug op haar beslissing. Ze zag op een televisiescherm dat de Zwitserse keepster Gaëlle Thalmann de bal had gespeeld.

Stroeve openingsfase

Oranje was na een stroeve openingsfase voor rust sterker dan Zwitserland, zonder heel goed te spelen. Groenen en Lieke Martens vonden Thalmann op hun weg. Oranje ontsnapte toen Daphne van Domselaar, de vervangster van Van Veenendaal, een inzet van Sandy Maendley keerde.

Al bij rust leek een tweede eindklassering in de poule het hoogst haalbare door de voorsprong van Zweden halverwege op Portugal (3-0). Een gelijkspel volstond voor Oranje, dat in de 49e minuut op voorsprong kwam door een eigen doelpunt van Ana-Maria Crnogorčević. Maar Géraldine Reuteler maakte vier minuten later gelijk. Coumba Sow schoot Zwitserland vervolgens bijna op voorsprong. Ze stuitte eerst op Van Domselaar en raakte vervolgens de paal.

Oranje wankelde even, maar uiteindelijk was het invalster Leuchter die in de slotfase voor veel opluchting zorgde. Pelova (89e minuut), eveneens ingevallen, en opnieuw Leuchter (95e minuut) brachten Oranje nog dicht bij de groepswinst.