Portret van snelste vrouw bij Elfstedentocht 1985

5 January 2020, 12:54 uur
Sport
mainImage
Wikipedia

De in Pijnacker geboren Lenie van der Hoorn, die via de Schaats Vereniging Rotterdam en de Trainingsgroep Ter Aar een bekend Nederlandse langeafstandschaatster werd, kwam in 1985 als eerste vrouw over de finish bij de Elfstedentocht. Vrijwel anoniem. Alle aandacht was in die tijd slechts voor de (mannelijke) winnaar: Evert van Benthem.

Vanavond doet ze haar verhaal in Andere Tijden Sport, dat vanaf 22.10 uur op NPO 1 de aflevering 'De onzichtbare winnares van de Elfstedentocht' uitzendt. Ook de toenmalige NOS-regisseur Martijn Lindenberg komt daarin aan het woord. “De helikopter kon niet nog eens drie kwartier rondcirkelen en de cameramensen op de motor waren na de finish van de mannen ook geenszins van plan te wachten. "Er was zoiets van: nou jongens, we zijn er. Het is gedaan."

Lenie van der Hoorn reed op 37-jarige leeftijd de tocht in 13 uur en 4 minuten. Ze kwam drie kwartier na Van Benthem binnen. Ze woont momenteel in Nieuwkoop. Van Benthem is boer in het Canadese gehucht Spruce View met 163 inwoners.