mainImage

PSV en Haagse directeur John de Jong per direct uit elkaar

John de Jong (rechts).
17 september 2022, 08:49 uur
Sport

PSV en directeur voetbalzaken John de Jong gaan per direct uit elkaar. Dat meldt de Eindhovense voetbalclub vrijdagavond. De 45-jarige Hagenaar De Jong verlengde in mei vorig jaar zijn contract bij PSV nog tot de zomer van 2024.

Aanleiding voor het vertrek is de voorbije transferperiode. De raad van commissarissen, onder leiding van voorzitter Robert van der Wallen, had uit financieel oogpunt graag gezien dat PSV Cody Gakpo of Ibrahim Sangaré had verkocht. PSV kon dat geld, na het mislopen van het hoofdtoernooi van de Champions League, goed gebruiken.

Gakpo stond aan het begin van de transferperiode in de belangstelling van Manchester United, maar de Engelse club werd niet concreet. Southampton en Leeds United werden dat kort voor het sluiten van de markt wel, maar Gakpo besloot in Eindhoven te blijven. Ook Sangaré vertrok niet.

Terugkeer Brands

De Jong, oud-speler van ADO Den Haag, begon in de zomer van 2018 als technisch manager van PSV, als vervanger van de naar Everton vertrokken Marcel Brands. De 60-jarige Brands keerde onlangs terug bij PSV. In de rol van algemeen directeur volgde hij Toon Gerbrands op. Brands stond, vanwege zijn lange staat van dienst als technisch directeur en vele contacten, De Jong de voorbije periode wel veel bij als het om transfers ging.

"Ik heb na een hectische laatste week van de transferwindow een evaluatie gehad met de raad van commissarissen", vertelt Brands. "Daaruit is naar voren gekomen dat er bij de rvc unaniem een vertrouwensbreuk is ontstaan met betrekking tot het functioneren van De Jong. De directie is voortdurend een eenheid gebleven, maar voor John persoonlijk is het een reden geweest om na te denken over zijn toekomst. Na enkele dagen bedenktijd heeft John aangegeven dat er voor hem een onmisbare vorm van back-up is weggevallen."

De Jong en PSV

Brands en commercieel directeur Frans Janssen blijven wel aan PSV verbonden. Voor De Jong komt er een einde aan een hele lange periode bij PSV. Als speler stond hij van 2000 tot 2008 onder contract bij de Eindhovenaren. Daarna trad hij bij de club toe tot het scoutingsteam. Van 2013 tot 2018 was De Jong hoofdscout.

"De sportieve ambitie van PSV heb ik altijd in alles vooropgesteld, met oog voor de financiële gezondheid van de club", zegt De Jong in een reactie op zijn vertrek. "Elke beslissing die deze zomer is genomen, had draagvlak van de hele directie. Deze staf en selectie zijn in staat om er een succesvol seizoen van te maken."

 


Door: ANP | Foto: ANP