Racefans genieten buiten en op terrein van Grand Prix Zandvoort

2 September 2022, 17:19 uur
Sport
mainImage
ANP

Zowel op als buiten het terrein van het circuit van Zandvoort genieten racefans vrijdag van de Dutch Grand Prix. Tienduizenden bezoekers kijken op het circuit naar de vrije trainingen van Formule 1 en de vrije trainingen en kwalificaties van de Formule 2- en 3-kampioenschappen. In de duinen buiten het terrein proberen mensen een glimp van het evenement op te vangen.

"Mooie experience, mooi geregeld en we zijn allemaal één met elkaar: we zijn allemaal racefans en komen allemaal voor hetzelfde", zegt de 29-jarige Melissa van Vuuren vlak voordat ze de tweede vrije training op vrijdagmiddag gaat aanschouwen. "Het is gemoedelijk allemaal. Het maakt niet uit wie waar vandaan komt, alles is goed", vult Joost van Ginkel (40) aan. Vooral ten opzichte van vorig jaar, toen corona nog een rol speelde, is de sfeer er flink op vooruit gegaan. "Het is voller en er is veel meer te doen op het terrein, nu is het bijna een soort festival. Er is veel meer te beleven", vinden de twee.

Ook Bart (39) en Joost (36) genieten met hun vriendengroep volop van het evenement. "De sfeer is heel gemoedelijk", vindt Bart, die het daarna vergelijkt met een voetbalwedstrijd. "Het is niet als met Ajax - Feyenoord dat er een strijd is. We komen hier allemaal voor hetzelfde: Max!" Joost sluit zich daarbij aan en maakt zich dan ook geen enkele zorgen over of Verstappen gaat winnen komende zondag. "Zeker weten, net als vorig jaar. Oh, en volgend jaar weer, want dan zijn wij er ook weer bij."

Bij de oprit naar camping De Duinrand en naar een van de ingangen van het terrein staat een handjevol mensen te kijken en te luisteren. De grote tribunes van het circuit blokkeren het zicht, maar op enkele plekken is in de verte een beeldscherm te zien. Het geluid van de auto's op de baan is wel duidelijk te horen in de omgeving. In de duinen zitten Karin en Paulien, die uit Overveen naar Zandvoort zijn gekomen. "We wilden gewoon de sfeer proeven!", vertellen ze. Ook hopen ze dat als ze zondag op televisie de Formule 1-race kijken, ongeveer weten hoe de racewagens nu echt klinken. Langs onbedekte stukken hekwerk zijn fietsers afgestapt om te luisteren en proberen enkele mensen met verrekijkers iets mee te krijgen.

Een vader staat langs de weg met twee kleine kinderen in een bakfiets. "We waren bij zee en ze wilden luisteren", vertelt hij. Hij gaat nog proberen lastminute tickets te kopen, maar hij ziet het somber in: het Formule 1-evenement in Nederland is alle dagen uitverkocht.


Door: ANP