Dagblad070 | Sneijder wil coach van een grote club worden

Sneijder wil coach van een grote club worden

mainImage

Wesley Sneijder opende de afgelopen maanden wel eens zijn gordijnen met de gedachte: dit kan wel eens een heel lange dag worden. "Geen training of een belangrijk duel", vertelt hij. "De structuur in mijn leven was even weg nadat ik vorig jaar met voetbal was gestopt. En dan ook nog die corona, om depressief van te worden."

Inmiddels is de recordinternational drukker dan dat hij ooit als voetballer was, vertelt Sneijder als hij zijn door Kees Jansma geschreven biografie komt promoten. Maar liefst dertien cameraploegen en een leger schrijvende journalisten zijn voor hem naar Doorn gekomen. Geduldig gaat hij hen een voor een af. Geintje hier, grapje daar. Zoals hij als speler met de pers omging.

"Als voetballer moet je rusten", zegt Sneijder. "Dat is nu niet nodig." De 134-voudig international besteedt veel tijd aan DHSC, de amateurclub uit zijn Utrechtse geboortewijk Ondiep die hij van een financiële ondergang heeft gered. Zijn oudste broer Jeffrey is trainer van het eerste elftal, zijn jongste broer Rodney speler. Zoonlief Jessey speelt in de jeugd van de vereniging die op het Sportpark Wesley Sneijder huist.

Sneijder is op wedstrijddagen teammanager van het eerste elftal. "Maar eigenlijk run ik die club met de voorzitter", zegt hij. "We zijn opgeklommen van de derde klasse naar de hoofdklasse. De tweede divisie is mijn doel. Hoger hoeft niet, want dan zouden we moeten verhuizen uit Ondiep en dan is alle charme meteen weg. Nu is het gezellig, ook na de wedstrijden. Zangertje op de bar, je kent het wel. Ons kent ons."

De 36-jarige Sneijder houdt van Ondiep. "Daar ben ik thuis. Ik heb de mensen van daar gemist toen ik in het buitenland leefde", zegt de voetbalmiljonair die onlangs nog voedsel voor arme buurtbewoners inzamelde. Sneijder hoorde dat zeker 150 gezinnen uit zijn wijk rond de armoedegrens leven. "Voor een stukje vlees is dan niet iedere dag geld."

"Wesley, je moet nog 40 jaar", zei biograaf Jansma onlangs toen hij het uitgavenpatroon van de Utrechter van een afstandje bekeek. "Er komt inderdaad minder binnen dan eruit gaat", erkent Sneijder. die een bedrag tussen de 10 en 15 miljoen euro heeft verloren aan een project met onroerend goed in Turkije en een restaurant op Ibiza. Toch is de voormalige spelmaker positief over zijn toekomst.

"Ik wil talenten en hun ouders door de voetbaljungle begeleiden. En coach van een grote club worden. Eerst moet ik die trainerscursus van de KNVB volgen. Maar wel versneld hoor, het moet niet te lang duren. In principe wil ik ook meteen als hoofdtrainer aan de slag. Niet eerst een jeugdteam. Gooi me maar in het diepe, natuurlijk kan ik dat wel."


Door: ANP | Foto: ANP