Stukje grind uit knie Du Moulin verwijderd

17 June 2019, 20:57 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Nederlandse beste wielrenner Tom Dumoulin heeft in Hengelo een kleine medische ingreep ondergaan. De Limburger van Team Sunweb moest in het Critérium du Dauphiné opgeven omdat hij last kreeg van zijn linkerknie, het gewricht waarop hij in de Giro d'Italia gevallen was. Bij de ingreep werd een brokje grind verwijderd. Dumoulin gaat nu op hoogtestage om zich voor te bereiden op de Tour de France.

Eerder werd gevreesd dat er na de val een stukje metaal in zijn knie was beland. Uit onderzoek in het medisch centrum OCON in Hengelo bleek het om een stukje grind te gaan. ''We hebben besloten het zondag te verwijderen omdat het tot een lichte ontsteking leidde'', lichtte teamarts Camiel Aldershof toe. ''Tom heeft vanochtend een test gedaan. Nadat die naar tevredenheid was verlopen is besloten dat hij op hoogtestage kan gaan om zijn voorbereiding op de Tour te vervolgen. We zullen van dag tot dag kijken en eventueel het trainingsschema aanpassen. Maar het ziet er voorlopig goed uit.''

Dumoulin had dit jaar de Giro als hoofddoel gesteld. Zijn optreden in Italië eindigde al in de vijfde etappe, waarin hij het voor gezien hield. Een dag eerder was hij in volle finale ten val gekomen waardoor hij op grote achterstand en met een bloedende wond aan de knie de finish in Frascati bereikte. Eenmaal thuis besloot Dumoulin al snel de blik op de Tour te richten. In de Dauphiné wilde hij zich testen maar ook in vorm rijden om op 6 juli goed voorbereid in Brussel te verschijnen bij de Tourstart.

Hij testte zich met een vlucht in de tweede etappe en ging woensdag voluit in de tijdrit, waarin hij tweede werd achter de Belg Wout van Aert. Vrijdag speelde de knie weer op en besloot Dumoulin voor nader onderzoek terug te keren naar Nederland. Maandag stapte hij in de auto om terug te keren naar de Alpen.