mainImage

Tadej Pogacar nieuwe leider in Tour de France na ritzege

Tadej Pogacar.
7 juli 2022, 18:05 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

Tadej Pogacar is de nieuwe leider in de Tour de France. De Sloveen van UAE Team Emirates won donderdag de zesde etappe en nam de leiderstrui over van Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma reed een groot deel van de dag voorop, lang in gezelschap maar uiteindelijk alleen. Eenmaal ingelopen liet hij het peloton lopen.

Pogacar won de afgelopen twee edities van de Tour de France. In een sprint bergop versloeg hij de Australiër Michael Matthews en de Fransman David Gaudu. Mede door de rugwind waren de renners een kleine drie kwartier eerder dan verwacht in Longwy.

Vrijdag volgt de eerste etappe met een aankomst op een echte col. De streep is getrokken in de Vogezen op La Planche des Belles Filles na nog een steil extra stuk over een deels onverharde weg. Pogacar heeft in het algemeen klassement 4 seconden voorsprong op de Amerikaan Neilson Powless. De Deen Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma is derde op 31 seconden.

Van der Hoorn

Taco van der Hoorn, die woensdag net naast de ritzege greep, ging er snel na de start opnieuw vandoor met twee metgezellen. Maar de Nederlander trof het niet dat Van Aert plannen had. Na de hergroepering ging die op avontuur, in gezelschap van de Amerikaan Quinn Simmons en de Deen Jakob Fuglsang. Het trio liep snel uit. Op de Côte des Mazures mocht Simmons als eerste de streep passeren, goed voor 2 bergpunten. De marge met het peloton bedroeg inmiddels ruim 3 minuten.

Met nog een kleine 75 kilometer te gaan pakte Van Aert de volle buit (20 punten) bij de tussensprint in Carignan. Het peloton volgde op 2.40, maar zag kort erna Fuglsang, die na een plaspauze het vooraan voor gezien had gehouden, terugkeren. De 27-jarige Belg en de pas 21-jarige Amerikaan besloten nog even door te rijden, maar 30 kilometer voor de streep zag ook Simmons het niet meer zitten.

Met name de ploegen Ineos en Arkea hadden de achtervolging ingezet. Op 11 kilometer voor de streep werd Van Aert ingelopen en ging het peloton op weg naar de Côte de Pulventeux, een klim van de derde categorie kort voor de finish. De Fransman Alexis Vuillermoz kwam met voorsprong als eerste boven, maar in de slotkilometers brachten ploeggenoten Pogacar in stelling voor een sprint, die werd ingezet door zijn landgenoot Primoz Roglic. De Jumbo-kopman, woensdag nog gevallen, finishte als negende.

 


Door: ANP | Foto: ANP