Topvolleybal in Ahoy voor Olympisch ticket

8 August 2019, 10:40 uur
Sport
mainImage
Ahoy

door Chris Mast

Drie dagen topvolleybal in Ahoy, voor de volleyballiefhebber is dat een buitenkansje. Vrijdag, zaterdag en zondag treffen de volleybalmannen achtereenvolgens Zuid-Korea, België en Amerika. Op het spel staat een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio, volgend jaar van 24 juli tot en met 9 augustus. Oranje is de underdog, Amerika, dat tweede staat op de wereldranglijst is de grote favoriet, zelfs België (twaalfde) staat een paar plaatsen hoger dan het Nederlands team (vijftiende). Zuid-Korea neemt plaats 24 in.

Dat op de persconferentie in Hotel New York, waar het team ook logeert - er zijn door het management extra lange bedden aangeschaft - toch enig optimisme viel te bespeuren, heeft te maken met de resultaten van vorig jaar. Toen stuntte Oranje (onder de toenmalige bondscoach Gido Vermeulen) op het wereldkampioenschap in Bulgarije tegen Olympisch kampioen Brazilië met een 3-1 zege. Vermeulen is opgevolgd door de Italiaan Roberto Piazza. Het team is nagenoeg identiek.

Het is lang geleden, dat Ahoy topvolleybal te zien gaf. Tien jaar geleden waren de volleyballers er voor het laatst. Toen was in de zogenaamde World League ook Amerika te gast. De Amerikanen danken hun tweede plaats op de wereldranglijst aan een bronzen medaille op de Spelen van Rio in 2016 en een zelfde prestatie op het wereldkampioenschap vorig jaar.

Korter geleden waren de volleybalsters er, in 2015 zinderde Ahoy toen Oranje de Europese titel op zijn naam schreef. Assistent bondscoach Henk Jan Held herinnerde zich nog de eerste keer dat hij in Ahoy speelde, dat was in 1992, toen onder leiding van bondscoach Arie Selinger. Ook toen ging het om een Olympisch kwalificatie toernooi.

De wedstrijden van het Nederlands team zijn om 16.00 uur, daarna volgt de andere wedstrijd.