Twee tijdritten en twee keer de Mont Ventoux in Tour 2021

1 November 2020, 22:23 uur
Sport
mainImage
ANP

De Tour de France van 2021 telt twee individuele tijdritten. De eerste tijdrit gaat over 27 kilometer en is op de vijfde dag, de tweede op de voorlaatste dag telt 31 kilometer. De Franse wielerronde begint op 26 juni in Brest, op 18 juli finishen de renners in Parijs.

Het 'Grand Départ' zou eigenlijk in Kopenhagen zijn, maar de Deense hoofdstad besloot de organisatie terug te geven omdat het volgend jaar in dezelfde periode ook enkele wedstrijden van het EK voetbal huisvest. Kopenhagen mag nu in 2022 de start van de Tour organiseren.

De Mont Ventoux keert terug in het parcours. In de elfde etappe moeten de wielrenners twee keer de mythische col beklimmen, via verschillende routes. De finish ligt na de tweede afdaling in het dorpje Malaucène. De Mont Ventoux maakte in 2016 voor het laatst deel uit van het parcours van de Tour. Chris Froome, die toen in de gele trui reed, kwam tijdens de beklimming van de berg met de kale top ten val en daarbij raakte zijn fiets beschadigd. De Brit besloot een stukje rennend af te leggen tot hij een nieuwe fiets kreeg.

De Tour begint met een etappe over 187 kilometer van Brest naar Landerneau. Aan het einde van de rit wacht de renners een pittig klimmetje. Met 248 kilometer is de zevende etappe, van Vierzon naar Le Creusot, de langste rit in de Tour in 20 jaar. Die etappe eindigt bergop. De renners trekken eerst door de Alpen en gaan daarna naar de Pyreneeën.

De grootste en belangrijkste etappekoers ter wereld voert grotendeels over Frans grondgebied. De Tour maakt in de Pyreneeën alleen een uitstapje naar Andorra. De achttiende etappe, op donderdag 15 juli, is de laatste bergrit. De renners moeten dan eerst de Tourmalet bedwingen voordat de rit eindigt met de klim naar Luz Ardiden. Een dag eerder eindigt de zeventiende etappe ook bergop, met drie beklimmingen in de finale.

De Sloveen Tadej Pogacar won de Tour van dit jaar. De jonge klimmer reed op de voorlaatste dag in de tijdrit zijn landgenoot Primoz Roglic van Jumbo-Visma uit de gele trui.

Tourbaas Christian Prudhomme weet dat alles momenteel onzeker is vanwege de coronapandemie. "We kunnen alleen maar hopen dat de situatie verbetert, voor ons land en voor de wereld", zei Prudhomme.


Door: ANP