Van Praag geeft Ajax de schuld van te laat registreren aandelen

17 April 2024, 08:36 uur
Sport
mainImage
ANP
Michael van Praag.

Voorzitter Michael van Praag van de raad van commissarissen van Ajax legt de schuld van het niet officieel opgeven van zijn aandelen bij de club uit Amsterdam. Dat schrijft de topbestuurder in een bericht op LinkedIn waarin hij hoopt duidelijkheid te verschaffen over de onrust rond de club en zijn eigen aandelenbezit. "Ik heb niets verzwegen", stelt hij.

Van Praag zegt de honderd aandelen te hebben gekocht bij de beursgang van Ajax in 1998. Hij zegt dat hij er nooit in heeft gehandeld en dat hij dit voor zijn benoeming heeft doorgegeven aan Ajax. De club communiceerde dit vervolgens aan de aandeelhouders. "Zij waren er dus mee bekend. Ik heb niets verzwegen. Wat wel fout is gegaan is dat Ajax na mijn benoeming deze aandelen binnen veertien dagen bij de AFM had moeten melden. Dat is helaas niet gebeurd en dat is een administratieve omissie." Inmiddels zijn de aandelen wel opgegeven.

Enkele dagen nadat Van Praag hard was geweest over de vermeende handel in voorkennis van de net aangestelde algemeen directeur Alex Kroes, werd duidelijk dat Van Praag zijn eigen aandelen niet had opgegeven bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De zaken verschillen wel erg, mede doordat het in het geval van Kroes ging om een veel groter aantal aandelen. Vlak voor zijn benoeming kocht hij 17.000 aandelen van de club. Van Praag is met de rvc nog altijd van plan Kroes te ontslaan.

Maandag meldde BNR dat Van Praag door zijn aandelenbezit ook in de fout ging als voorzitter van de KNVB tussen 2008 en 2019. Volgens het nieuwsmedium is het in die functie niet toegestaan "een financieel belang te hebben in een organisatie die eventueel het belang van de KNVB kan schaden". De bond zag hier zelf geen overtreding in. Van Praag heeft het in zijn LinkedIn-bericht verder niet over deze periode.

De rvc heeft Kroes tot nu toe geschorst om zijn vermeende handel in voorkennis en moet eerst met aandeelhouders vergaderen voordat een definitief ontslag kan volgen. Die vergadering is op 21 mei. Inmiddels kiest de fanatieke aanhang de kant van Kroes en keert zich tegen Van Praag. Ook de bestuursraad van Ajax heeft de rvc gevraagd het voorgenomen ontslag te heroverwegen. De raad vertegenwoordigt de vereniging Ajax, die in het bezit is van 73 procent van de aandelen van de club.
 

 


Door: ANP