Van Praag wil leden Ajax overtuigen van noodzaak ontslag Alex Kroes

24 April 2024, 08:42 uur
Sport
mainImage

Michael van Praag komt donderdagavond naar een ingelaste ledenvergadering van Ajax om uit te leggen waarom de raad van commissarissen Alex Kroes wil ontslaan. De voorzitter van het toezichtorgaan van de beursgenoteerde vereniging kan rekenen op flinke weerstand. Want de geschorste algemeen directeur geniet veel steun bij de achterban van de Amsterdamse club.

Vraag het aan erelid Sjaak Swart, oud-trainer en voormalig speler Frank de Boer of de leden van de harde supporterskern van de F-Side. Stuk voor stuk vinden ze het niet handig dat Kroes vlak voor zijn officiële benoeming 17.000 aandelen Ajax heeft aangeschaft. Maar ontslag om handel met voorkennis gaat hen te ver. "Geef Kroes de kans om Ajax succesvol te maken", zeggen ze.

Van Praag had Kroes ook liever aan boord gehouden, maar dat kan volgens hem en de andere leden van de rvc niet meer. "Ga dat maar eens uitleggen aan onze stakeholders", zei hij. "Alex zal die aandelen echt niet hebben gekocht om winst te maken. Maar het is dom, naïef en bovendien strafbaar."

Spandoeken

Ajax speelt woensdagavond tegen Excelsior in de Johan Cruijff ArenA. De kans is groot dat de F-Side tijdens dat duel opnieuw met spreekkoren en spandoeken de kant van Kroes kiest. De bestuursraad wil dat de rvc het besluit om Kroes te ontslaan heroverweegt. De bestuursraad vertegenwoordigt de leden van Ajax, die in het bezit zijn van 73 procent van de aandelen van de club en altijd winnen als het op stemmen uitdraait.

De rvc wil het ontslag van Kroes op 21 mei tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders bekrachtigen. Het is de vraag of dat gaat lukken, nu steeds meer Ajacieden achter Kroes staan. Volgens Van Praag hebben veel leden een 'informatieachterstand'. Hij wil ze snel bijpraten. Daarom komen de leden donderdagavond, op de geboortedag van Johan Cruijff, bijeen.

Vertrouwen

Kroes is als speler van een veteranenploeg ook lid van Ajax en legt zich niet neer bij zijn ontslag. "Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen", liet hij al weten op LinkedIn. "Ik geloof erin dat je vertrouwen uitstraalt naar je medeaandeelhouders en stakeholders als je zelf aandelen koopt."

Ajax heeft driekwart jaar op Kroes gewacht, vanwege een concurrentiebeding bij zijn vorige werkgever AZ. De geschorste directeur was achttien dagen aan het werk voor zijn schorsing. De bestuursraad kan de rvc in het uiterste geval laten ontbinden. In dat geval benoemt waarschijnlijk de Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam nieuwe toezichthouders die mogelijk geen band met Ajax hebben.
 

 


Door: ANP