Dagblad070 | Veiling schilderijen Immetje voor SVV Scheveningen

Veiling schilderijen Immetje voor SVV Scheveningen

mainImage

Op zaterdag 21 december 2019 worden op SVV Scheveningen (Houtrust, Den Haag) ruim zeventig schilderijen van De Immetje Collectie geveild. De opbrengst schenkt ze aan de Scheveningse voetbalvereniging. Immetje stelt voor dit moment orde op zaken: “Mijn collectie komt onder de mensen en mijn voetbalclub verdient extra inkomsten. Dat maakt me, samen met mijn Ger, tot tevreden mensen. Zo is het goed.”

Emma Sofie Ludmilla Moen-Knoester (1933)

Eén van de meest toegewijde inwoners van Scheveningen is Emma Sofie Ludmilla Moen-Knoester, beter bekend als Immetje. Geboren in 1933 ontpopte ze zich al snel als een creatieve doener. Schilderen en gedichten schrijven, dat ging haar goed af. Nooit voor de roem of de verkoop. Want met echtgenoot Ger Moen beleeft ze rijkdom niet als veel centen op de bank, maar als iets van spirituele waarde. En met de aanstaande en definitieve veiling van haar collectie zet ze een kroon op haar werkzaam en productief leven. Ze is van plan om te stoppen met schilderen. “Mijn energie gaat op aan lekker kokkerellen en de zorg om ons dagelijks leven. Daar heeft een mens op leeftijd de handen vol aan.”

Weerslag van een belevingswereld

Immetje schilderde jarenlang met het grootste gemak en uit de losse pols. ‘Niet te moeilijk over doen,” vertelt ze luchtig, “Ik ontmoette schilders als Ruud de Bruijn Ouboter, Cees Verweij, Sierk Schröder, Paul Citroen en beeldhouwer Joop van Kralingen, maar die gaven me niet meer mee dan dat ik vooral mezelf moest blijven. Al die aangeleerde technieken, zeiden ze, daar heb je meer last dan plezier van. Dus bleef ik vanuit mijn gevoel werken. Nooit van foto’s, altijd puur op basis van mijn herinnering. Ik zag iets, onthield het en later schilderde ik het als een impressie. Of ik schreef er een gedicht over, soms passend bij een schilderij. Een atelier? Ja, wel gehad, maar de keukentafel of een ezel in de slaapkamer werkt ook prima.” Regelmatig exposeerde ze haar werken. In haar eigen Scheveningen en tot België aan toe. Om mensen te laten genieten, niet om te verkopen. Immetje is altijd één gebleven met haar schilderijen, die een weerslag zijn van haar belevingswereld. Tot nu toe, want de veiling is aanstaande.

‘Zô mar ’n preitje’

Schrijven is schilderen met woorden. Geen wonder dat haar creatieve geest zich ook in tekst ging uiten. De gedichtenbundel van Immetje staat in menig boekenkast. En ze wordt nog steeds veel gelezen, want de Scheveningse kranten publiceren al zo’n drie decennia wekelijks haar column ‘Zô mar ’n preitje’. Daarin verwoordt ze in Schevenings dialect haar kijk op het dagelijkse leven van vroeger tot vandaag de dag. Haar woordenstroom is tot uitdrukking gekomen in kinderverhaaltjes, sprookjes, de feuilleton ‘De Garnalenpelsters’ en bijdragen aan toneelstukken en musicals. Radio Boulevard, de website ‘Alles over Scheveningen’, het gedenkboek ‘100 Jaar Haven’, Muzee en Vlaggetjesdag konden op haar medewerking rekenen.

De band met SVV Scheveningen
Ger en Emma Moen-Knoester waren altijd betrokken bij het maatschappelijk leven. Als kleinzoon van een van de oprichters van een voorloper van het huidige SVV Scheveningen en zoon van een clubsecretaris vervulde ook Ger tal van bestuursfuncties. Het echtpaar was jarenlang wekelijks op Houtrust te vinden en deed actief mee aan het drukke verenigingsleven. Ze genoten de vriendschap van zowel oudgedienden als van de jeugd en hun ouders. “Daardoor volg je meerdere generaties van dichtbij en leer je zo veel mensen goed kennen,” vertelt Immetje. “Die band met de vereniging is ons heel dierbaar en maakt het niet meer dan logisch om de opbrengst van de schilderijenveiling aan de club te schenken.”

De Immetje Collectie komt in handen van de vele liefhebbers, SVV Scheveningen krijgt de beschikking over een ruimer budget en Ger en Emma Moen-Knoester worden er zielsgelukkig van. Nu gaat Scheveningen nog beleven of Immetje de waarheid spreekt als ze zegt: “Ik stop nu met schilderen.” Spreek je haar, dan valt op met hoeveel jeugdige bezieling ze haar verhalen vertelt. Schrijven, ja, dat zal ze wel blijven doen, beaamt ze. Maar de penselen zijn schoongemaakt en opgeborgen. Geen enkel schilderijtje meer, een impressie die toch nog op het doek tot uitdrukking moet komen? “Nee,” zegt ze stellig, en dan: “Dat denk ik niet.” Met Immetje weet je het dus nooit.
 

Kijkdagen SVV Scheveningen, Houtrust:
Vrijdag 20 december, van 16.00 tot 20.00 uur
Zaterdag 21 december, van 11.30 tot 13.30 uur

Veiling:
Zaterdag 21 december, vanaf 14.00 uur

Waar?
SVV Scheveningen, Laan van Poot 38c, 2566 EC Den Haag

Bekijk vooraf de ruim 70 schilderijen van De Immetje Collectie, doe uw eerste bod en kom naar de veiling om de hoogste bieder te blijven: www.veilingimmetje.com <http://www.veilingimmetje.com>