11 February 2024, 22:21 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft zonder een aantal belangrijke spelers na rust afstand genomen van Sparta Rotterdam. De nummer 2 van de ranglijst won de stadsderby met 2-0, met dank aan treffers van de verdedigers Dávid Hancko en Lutsharel Geertruida.

Het piept en het kraakt bij Feyenoord en het gaat de afgelopen weken zeker niet meer vanzelf. Al vroeg in de tweede helft van het seizoen stapelen de blessures zich in rap tempo op bij de kampioen van het afgelopen seizoen. Justin Bijlow moet naar verwachting acht weken toekijken met een kuitblessure en Gernot Trauner en Thomas van den Belt zijn voorlopig ook niet inzetbaar. Quinten Timber herstelt nog van een hersenschudding en Santiago Giménez ontbrak eveneens tegen Sparta.

De topscorer van Feyenoord heeft een lichte kuitblessure. Trainer Slot verwacht hem snel terug, maar ziet ook dat de Mexicaan de laatste weken de scherpte mist van de eerste helft van het seizoen. Giménez scoorde voor de winterstop achttien keer in de Eredivisie. In de laatste vijf duels trof hij geen enkele keer doel.

Giménez
Voor Ayase Ueda was de blessure van Giménez een mooie kans om zich eindelijk een keer vanaf de aftrap te laten zien. De Japanner mocht voor het eerst beginnen bij Feyenoord in de Eredivisie, na dertien invalbeurten en één doelpunt. Maar Feyenoord slaagde er nauwelijks in om de Japanner in stelling te brengen.

De thuisploeg werd voor rust nauwelijks gevaarlijk met Igor Paixão en Yankuba Minteh op de vleugels. Doelman Nick Olij van Sparta bleef eenvoudig overeind. Hij moest zich alleen een keer strekken na een schot van Thomas Beelen, de vervanger van de gekwetste Trauner.

Afwezigen bij Sparta
Sparta beperkte zich zonder belangrijke spelers als Bart Vriends en Tobias Lauritsen vooral tot verdedigen. De bezoekers kregen het na rust lastig met Minteh. De Gambiaan, terug van de Afrika Cup, bracht vlak na rust Paixão in stelling maar de Braziliaan kopte naast.

Minteh verdiende ook een strafschop, nadat hij door Django Warmerdam ten val was gebracht. De bal was waarschijnlijk over de achterlijn gerold als de linksback van Sparta niet had ingegrepen. Maar arbiter Pol van Boekel besloot toch een penalty te geven, na overleg met de videoscheidsrechter. Hancko eiste de penalty op en scoorde (1-0).

Afgekeurd doelpunt
Zes minuten later was het duel nagenoeg beslist. Geertruida scoorde na een fraaie voorzet van de ingevallen Luka Ivanusec. Een derde treffer van Mats Wieffer werd afgekeurd omdat de middenvelder hands had gemaakt.