Vingegaard bezorgt Jumbo-Visma eindzege in Tour de France

24 July 2022, 20:58 uur
Sport
mainImage

De eindzege van Jonas Vingegaard werd zondag op de Champs-Élysées definitief bevestigd. De Deen van Jumbo-Visma moest in zijn gele trui alleen nog finishen in Parijs, nadat hij vanaf halverwege de Tour zijn marge op de Sloveen Tadej Pogacar had uitgebouwd naar een veilige 3 minuten en 34 seconden. De slotetappe werd gewonnen door de Belg Jasper Philipsen.

Vingegaard werd vorig jaar al tweede in de Tour, achter Pogacar, de kopman van UAE Team Emirates. Toen gold hij nog als een schaduwkopman totdat Primoz Roglic uitviel ten gevolge van een valpartij. Dit jaar haakte Roglic opnieuw voortijdig af, net als Steven Kruijswijk, eveneens een belangrijke helper.

De 25-jarige Deen rijdt sinds 2019 bij Jumbo-Visma. Voor het team, ooit voortgekomen uit de Rabobankploeg, was het de eerste eindzege ooit in de Tour de France. De Brit Geraint Thomas sloot de Tour af als derde. De truien waren verder voor de Belg Wout van Aert (groen, punten), Pogacar (wit, jongeren) en nogmaals Vingegaard (bollen, bergklassement).

Riis

Vingegaard werd de tweede Deense Tourwinnaar na Bjarne Riis, die in 1996 de beste was maar elf jaar later toegaf dat hij niet zonder hulp van verboden middelen had rondgereden. Een Amerikaanse journaliste vroeg zaterdag of Vingegaard wel te vertrouwen was. "Niemand van ons doet iets dat verboden is", zei de winnaar van de 109e Tour, die de prestaties van de ploeg verklaarde door te verwijzen naar de gerichte trainingsarbeid. "Het is de voorbereiding waardoor we hier zo goed waren. Op het gebied van training, voeding en materiaal behoort deze ploeg tot de beste van de wereld."

Zijn ploeggenoot Van Aert mopperde ondertussen over die "klotevraag". De Belg was de smaakmaker met vrijwel dagelijkse aanvallen vanuit de start om met name in bergen later nog Vingegaard bij te staan. "Omdat we zo goed zijn moeten we ons verdedigen. Ik begrijp dat niet", mopperde Van Aert.

Polen

Pogacar won de Tour al op zijn 21e. Op die leeftijd stond de tanige Vingegaard 's morgens nog te werken op de visafslag en maakte hij 's middags zijn trainingsuren. Pas toen de ploegleiding van Jumbo-Visma trainingsdata van de jonge Deen onder ogen kreeg was de belangstelling gewekt.

Zijn eerste zege boekte hij in 2019 in de Ronde van Polen. Door de zenuwen bevangen verspeelde hij op de slotdag de eindzege. In 2020 was hij een belangrijke helper van Roglic bij diens eindzege in de Vuelta. Een jaar later volgde onder meer de eindzege in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en de tweede plaats in de Tour.

 


Door: ANP