Voetbalsters herstellen zich tegen Noren van nederlaag in Italië

10 April 2024, 00:16 uur
Sport
mainImage
ANP

De voetbalsters van Oranje hebben zich met een thuiszege op Noorwegen hersteld van de slechte start van de EK-kwalificatiereeks. Het Nederlands elftal won het tweede kwalificatieduel in Breda dankzij een fraai afstandsschot van Lineth Beerensteyn in de zesde minuut (1-0), maar overtuigend was het nog niet. Vrijdag verloor Oranje kansloos bij Italië (2-0).

Die nederlaag was al de derde op rij voor Oranje. In die duels, met ook Spanje en Duitsland in de Nations League Finals, scoorde de ploeg van bondscoach Andries Jonker steeds niet. Ook werden de Olympische Spelen misgelopen. De kritiek op het spel van de 'Leeuwinnen' nam dan ook toe, iets waar Jonker en de speelsters het zelf niet mee eens waren.

Ook in het duel met de Noren, die de EK-kwalificatie waren begonnen met een 4-0-zege op Finland, ontbraken Lieke Martens en Jackie Groenen nog. Verder waren de langdurig geblesseerden Daphne van Domselaar, Jill Roord en Vivianne Miedema niet van de partij. Mede daardoor kreeg Ajax-spits Romée Leuchter haar eerste basisplaats. En voor het eerst in ruim een jaar greep Jonker terug op een 4-3-3-opstelling, in plaats van zijn vertrouwde 5-3-2-systeem.

Oranje begon fel in het redelijk gevulde Rat Verlegh-stadion, de eerste gevaarlijke aanval leverde direct een doelpunt op. De als linksbuiten spelende Beerensteyn kapte naar binnen en krulde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek. De 104-voudig international bewees daarmee nogmaals haar waarde voor Jonker: niemand scoorde vaker voor Oranje sinds de aanstelling van de bondscoach ruim anderhalf jaar geleden (dertien keer).

De eerste kans in de tweede helft was voor Noorwegen, maar keepster Lize Kop redde zonder al te veel moeite. Oranje liet zich pas een kwartier voor tijd weer zien. Beerensteyn vond toen het zijnet, al dacht een deel van het stadion dat de 27-jarige speelster van Juventus wel degelijk voor een comfortabelere marge had gezorgd. In de spannende slotfase miste Guro Reiten nog een grote kans op de gelijkmaker.

Door de minimale zege, en het verrassende verlies van Italië bij Finland (2-1), staan alle ploegen weer gelijk in de groep met 3 punten uit twee duels. De eerste twee plekken geven aan het eind van de reeks recht op directe plaatsing voor het EK, de nummers 3 en 4 krijgen nog een herkansing via de play-offs. Oranje ontvangt op 31 mei Finland.
 

 


Door: ANP